Гоним Филипините по брой на кандидат-президенти

Рекорден брой мераклии за креслото на „Дондуков“ 2. 24 президентски двойки ще мерят сили в надпреварата на 14 ноември тази година. И този рекорд сякаш шеговито ни намига, напомня ни, че не по всичко сме последни. Когато една страна е на дъното на повечето черни класации, но пък има 24 кандидат-президенти, все се надяваш, че скоро ще видиш светлина зад завоя, колкото и остър да е той. Дано не си останем само с надеждите…

Какво се случва на президентските избори по света?

Нека да видим как стоят нещата с брой на кандидат-президентите в различни части от света.

Любопитен факт е, че в далеч по-голяма и развита от България страна, а именно САЩ, на изборите през 2021 година се явяват точно толкова кандидати, колкото са мераклиите за поста и у нас. Тогава сред 23-мата претенденти изборите са спечелени от демократите Джо Байдън и Камала Харис.

На изборите през 2019 в Украйна, когато Владимир Зеленски спечели, кандидатите наброяват 44-ма души.

Рекордът по брой кандидати в Русия е поставен през 2018 година, когато кандидатите са цели 67 души. Е, разбира се сред тях впечатление правят собственик на стрийптийз бар и масонски водач. Малцина обаче успяват да минат през бюрократичното сито и да отговарят на необходими условия.

На изборите през 2000 година, когато Владимир Путин беше избран за първи път за президент, кандидатите бяха общо 11. След това техният брой драстично намаля. Някои критици навремето казаха, че Кремъл е ограничил списъка на кандидатите. Изглежда, че сега Русия се завръща към старите времена. В публикувания списък за президентските избори на 18 март 2018 г. има общо осем кандидати – два пъти повече в сравнение с 2008 година.

Ще догоним ли Филипините по брой кандидат-президенти?

Ако си мислите, че нещата у нас или в Русия са фрапиращи – не, не са. Само гледайте – на предстоящите избори във Филипините през следващата година заявилите желание за президентското кресло са 97 души. Определено имаме мегдан да ги догоним, но все пак Филипините се нареждат на 13-то място по население в света /102 939 500/, а според последното национално преброяване, което приключи преди дни, 5 658 000 българи живеят у нас.

И все пак – рекордът си е рекорд

Нека да си припомним как изглеждаха кандидат-президентските листи в България през годините:

Могло е да има рекорд още през 2016 година, но тогава са одобрени 21 кандидатури, останалите 11 отпадат на различни етапи от процедурата. На балотаж отиват Румен Радев и Цецка Цачева, където Радев събира 59,4%, а Цачева – 36,2%.

През 2011 година мераклиите за „Дондуков“ 2 също са 21. Тогава победител стана Росен Плевнелиев.

През 2006 година кандидатите за държавен глава са едва 7. На балотаж отиват Георги Първанов /75.948%/ и Волен Сидеров /24.052%/

На първи тур на изборите през 2001 година се явяват 7-ма кандидати. На втория Георги Първанов изпреварва с малко Петър Стоянов.

13 души се борят за президентското кресло през 1996 година, когато Петър Стоянов става държавен глава.

Толкова много кандидат-спасители, а ние все на опашката

Като гледам броя на кандидатите тази година и се чудя – да плача ли, да се смея ли? Толкова много спасители, а ние все сме на опашката, седим и чакаме последни – по ваксинация, по свобода на словото, по цена на труда, почти по всичко, но не съвсем…

Веселка Иванова

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram