Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

Автор: в. „Сега“

Бюрото за защита при главния прокурор се обзавежда с 11 джипове и коли за близо 1 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от документацията за обществена поръчка на държавното обвинение. Класирането е обявено в петък, 31 юли, видя „Сега“ на сайта на прокуратурата. Печели „Порше БГ“ ООД, която остава единствен участник, тъй като вторият е отстранен.

За покупката съобщи столичният общински съветник Борис Бонев. Във Фейсбук той се спира на една от позициите в поръчката – 2 високопроходими автомобила с мощност не по-малка от 410 к.с., които според обявлението трябва да имат въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой и автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите. „Печели единственият допуснат участник – вносителят на Volkswagen с модел Touareg с мощност 421 к.с. и цена от 202 626 лв. с ДДС за брой. Отварям ценовата листа на сайта на Volkswagen, валидна от 13 юли. В нея Touareg с много високо ниво на оборудване е 164 544 лв. със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото“, пише Бонев.

Според описанието на поръчката прокуратурата търси да купи 8 автомобила тип „седан“ 4 по 4, 2 автомобила с повишена проходимост, и един пътнически микробус с повишена проходимост. Поръчката включва и гаранционно обслужване и прогнозната й стойност е 1 млн. лв. без ДДС. Печелившата оферта на „Порше БГ“ е за 977 067 лв. без ДДС. Като двата джипа са за 341 044 лв. без ДДС. За тях в обявлението има и изискване да са „черен четалик“. Осемте седана също трябва да са черни, а микробусът може да е и сив.Поръчката е обявена от прокуратурата в края на май. През юни се разбра, че вече два месеца главният прокурор Иван Гешев се отказва от охраната на НСО и вече ще се пази от неговото Бюро за защита. 

Бюрото за защита се смята за нещо като втора НСО още откакто премина на пряко управление на главния прокурор през 2013 г. От тогава то укрепва кадрово и материално, дейността му е много тайна и приравнена дори на такива структури като Специализирания отряд за борба с тероризма. Бюрото беше направено основно за пазене на свидетели. Директорът му се назначава лично от главния прокурор и е подчинен само на него. Има и специален закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Именно там се допуска възможността въпросното Бюро да организира и осъществява охраната на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с пленума на Висшия съдебен съвет.

Източник: http://glasove.com/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram