Гешев: Води се война срещу Прокуратурата, сезираме международни институции

Води се война срещу Прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците и естествен резултат от това е бум на престъпността. Цената за това ще платят българските граждани, каза главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Съдебната палата.

Прокуратурата ще сезира български и европейски институции за безпрецедентния натиск, който МВР оказва над държавното обвинение по разследването за „Хемус“, обявиха от институцията.

„За първи път виждам такъв неправомерен натиск над редови прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие, медиите, или обикновен гражданин, чиято позиция не се харесва на някого. Чух, че Бойко Рашков е казал, че това е професионален конфликт. Не е това. Вероятно е незаконен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти като върховенство на правото и разделение на властите. Няма да воюваме с никого, освен с престъпността“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Помня много конфликти между институциите, но те винаги са личностни. Те не трябва да се пренасят между институциите. Това ощетява обществото. Всеки има своите функции в наказателния процес“, допълни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

От Прокуратурата съобщиха, че ще сезират президента Румен Радев, председателя на Народното събрание, посланиците на европейските държави, САЩ и Великобритания, както и международни правни институции за „опит прокурори да бъдат склонявани да нарушат служебните си задължения“. 

По-рано днес Софийска градска прокуратура обвини ГДБОП в „безпрецедентен натиск“ върху прокурори по разследването за парите от магистрала „Хемус“. От ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала „Хемус“ срещу показанията му за други замесени в схемата, съобщиха обвинители от СГП.

В отговор вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи, заяви по БНР вътрешният министър Бойко Рашков и изрази съмнение, че тъй като тя не е реформирана, не би могла да изведе до успешен край делото за автомагистрала „Хемус“.

Сезирана е Софийската районна прокуратура. Там е започнало досъдебно производство за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram