Гергов минал през СДС и НДСВ преди да клекне пред ГЕРБ

Възмутената опозиция срещу олигарха Георги Гергов в Пловдив продължава да набира подкрепа, пише онлайн изданието plovdiv24.bg. От цялата страна в централата на БСП на „Позитано“ 20 пристигат писма в подкрепа на Корнелия Нинова и на това Георги Гергов да бъде изключен от партията.

В материала на plovdiv24.bg  се припомня, че острата реакция на членовете на столетницата дойде след участие на Гергов в телевизионно предаване, където, според червените и техния лидер Корнелия Нинова, той явно е заявил подкрепата си за ГЕРБ.

Пловдивски социалисти са категорични, че това не е първата му изява с реалната подкрепа на управляващите. Напротив – в годините на Прехода Гергов винаги е подкрепял онези, които са на власт. Десни правителства са причината за огромното му богатство, а самият Гергов отлично се е подвизавал и в СДС и в НДСВ, а сега е в отлични взаимоотношения с ГЕРБ, говорят нескрито в БСП и припомнят медийни откровения на олигарха и факти от разследвания.

В интервю от 19.10.2000 г. Гергов явно заявява подкрепата си за СДС с думите: „Не е тайна, че съм привърженик на СДС. БСП е нещо, което е приключило.“, поясняват активисти на БСП от Града на тепетата.

Поискалите изключването на Гергов от партийните редици подчертават, че в това интервю той яростно подкрепя синята десница така, както го прави днес и с ГЕРБ.

Георги Гергов е изключен от БКП през 1986 г. и се връща в БСП едва през 2004 г. Оттогава Гергов с думите си действа срещу решения, взети на Конгреса на БСП, коментират бесепарите от Пловдив, цитирани от plovdiv24.bg.

Пловдивските социалисти в опозиция на Георги Гергов, изпращат протестни писма и в Общопартийната контролна комисия на БСП с настояване той да бъде изключен. Техните жалби оставали неудовлетворени поради факта, според тях, че председателя на ОПКК Валентина Богданова е човек на бившата дясна ръка на Корнелия Нинова – Кирил Добрев, а той от своя страна е подкрепян от Георги Гергов.

На осмомартенското тържество в хотела на бизнесмена под тепетата „Санкт Петербург“ Георги Гергов изразил подкрепата си към Добрев пред събралите се гости, които са и ръководството на БСП в Пловдив, разкриват присъствали. Според опозицията това са марионетки на олигарха и реално от години той ръководи организацията в града, се казва още в статията на plovdiv24.bg.

На осмомартенското тържество в хотела на бизнесмена под тепетата „Санкт Петербург“ Георги Гергов изразил подкрепата си към Добрев пред събралите се гости, които са и ръководството на БСП в Пловдив

През 2007 г. Георги Гергов имаше номинация от НДСВ за кандидат-кмет, изясняват сегашните му съпартийци недоволни от перманентния му политически колаборационизъм. Тогава той бе уклончив: „Вероятността да се кандидатирам за кмет на Пловдив не се изразява в проценти, а е въпрос на лично и категорично решение“.

Уклончивостта му вероятно се е дължала на тогавашното му раздвоение, тъй като той водеше в същото време и консултации със СДС за издигане на кандидатурата му за градоначалник и откровеничеше, че за него „е ценен всеки глас“. Явно без значение от коя политическа формация.

„Топлата връзка“ на Гергов със СДС датира от началото на 90-те години, според Едвин Сугарев и Христо Христов – автори на трилогията „Корупционна България“. През 2016 г. те разказват пред медиите как с невърнат борч от над 30 млн. лв. стартира бизнеса си Гергов в зората на демокрацията у нас.

Парите са от вече закритата Държавна агенция за чуждестранна помощ, която работела като частна банка и когато неин шеф е един от най-яростните „първоседесари“ Петко Симеонов. Агенцията отпуска пари като помощи за гладуващите българи, но всъщност ги е продавала с голяма изгода за някои хора, обясни преди четири години Едвин Сугарев. По думите му на гърба на тези продажби е създаден българския олигарх  Георги Гергов.

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ изнася документи през 2012 г. за това как преди три години – през ноември през 2009-та в МВР и при Главния прокурор постъпва сигнал от полицай от Икономическа полиция в Пловдив (входящ номер 188-59 / 04.11.09 г.). В справка от пет страници, която „Биволъ“ публикува, подробно е описана престъпна схема на видния пловдивски бизнесмен Георги Гергов за ощетяване на държавата. Ключов момент в схемата е завишаването в десетки пъти на стойността на активите, апортирани от Гергов в смесени дружества с държавата.

Сигналът е смачкан от Цветан Цветанов. Полицаят, дръзнал да тръгне срещу Гергов е уволнен, а по-късно получава заплахи за живота си.

Тази година в края на февруари сайтът „Епицентър“ припомня части от доклад за корупцията по времето на управлението на СДС и премиера Костов, изготвен през 1999 г. от директора на Националната служба „Сигурност“ /НСС/ ген. Атанас Атанасов.

НСС изважда в документа и сделки с индикации за колосална корупция с участието на Гергов. Контраразузнаването посочва, че Гергов е съветник в кабинета на министъра на земеделието в правителството на Любен Беров.

От прегръдката на Гергов с ГЕРБ през 2018 г. произтекоха прословутите 43 млн. лева, които правителството плати, откупувайки печално известната му „дупка“ във Варна. Последвалите 5 млн. лева кредит от Българската банка за развитие /ББР/ и други „по-дребни“ сделки сочат, че на пловдивския бизнесмен вероятно по този начин са предплатени услуги, а сега се очаква той да свърши своята част от „сделката“ за маргинализиране на столетната партия, смятат социалисти.

Те обаче са категорични, както и лидера им Корнелия Нинова, че „БСП не се продава“.

Снимка горе: plovdiv24.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram