ГЕРБ стовари върху ЦИК и здравните мерки за изборите

Управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти” продължи с порочната си практика да се разтоварва от отговорност за организацията и провеждането на изборите.

Преди няколко месеца депутатите на Бойко Борисов прехвърлиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) всички задачи около машинното гласуване, с което предизвикаха оставката на бившия й шеф Стефка Стоева. Сега, подкрепени от патриотите, ДПС и „Воля”, сториха същото и по отношение на мерките, с които трябва да се опазят живота и здравето на избирателите по време на вота.

Това стана след като парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в закона за извънредното положение. Управляващите косвено попречиха на заинтересованите страни да проследят дискусията по законопроекта в комисията. Нейното заседание беше насрочено за 14.30 часа в сряда. Но вместо да се проведе тогава, внезапно беше „дръпнато” почти два часа по-рано – в 11.40 часа.

В законопроекта на ГЕРБ и патиротите е записано, че ЦИК трябва да приеме правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес, в срок не по-късно от 50 дни преди изборния ден. Президентът Румен Радев насрочи вота за 4 април, което оставя на изборните комисари време да одобрят здравните мерки приблизително до средата на февруари. Мерките трябва да бъдат определени след консултации между ЦИК, здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб.

Управляващите не се осмелиха дори да определят конкретно по какъв начин ще пуснат бюлетина гласоподавателите, поставени под карантина или в изолация. Само записаха, че такива избиратели ще гласуват с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции. Така си оставиха вратичка да прехвърлят на иборните комисари и това тежко решение.

ЦИК ще трябва да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита” – за това управляващите милостиво добавиха, че комисията ще се ползва със съдействието на правителството. Такова ще може да иска изборната администрация и от вътрешното и здравното министерство, и регионалните здравни инспекции, но „при необходимост”.

Очаквайте подробности.

ВЪЗРАЖЕНИЕ

Арменската общност у нас възрази в официално писмо до президента Румен Радев срещу насрочената дата за провеждане на парламентарните избори – 4 април. В писмото си представители на общността изтъкват, че на тази дата те честват големия празник Възкресение Христово и съвместяването на празника с вота не е удачно. „На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа Света църква ще се отбележи Възкресение Христово. Хиляди арменски семейства в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по подобаващ начин своята почит към Иисус Христос и неговата саможертва в името на спасението на хората. Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е продиктуван от непознаването на традициите на „различните“ в България, а не е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, различни от българското православие“, пише в писмото до президента. Не е ясно защо позицията се изразява със закъснение – указът на президента за насрочване на изборите бе подписан на 14 януари. Упрекът, че датата съвпада с датата, на която католици и протестанти отбелязват Великден, бе изтъкната и от управляващите. Като главен аргумент за провеждане на изборите по-рано главният секретар на президента Димитър Стоянов изтъкна факта, че парламентът се разпуска на 26 март и е „абсурдно правителството да бъде оставено без контрол от страна на народното събрание дълго време“. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram