ГЕРБ се отметна – без предизборни срещи, карантинирани и болни от К-19 гласуват с подвижни урни

С подвижна урна ще гласуват хората, поставени под карантина заради коронавируса. Право на глас ще могат да изразят и онези, които се намират в лечебно заведение към датата на парламентарните избори. Това бе записано в Закона за извънредното положение на второ четене.

За да се случи гласуването обаче избирателите ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ.

Здравният министър и главния държавен здравен инспектор ще трябва да определят противоепидемичните правила за изборния процес. Въпреки пандемията предизборна кампания ще има. Тя обаче ще се провежда при строго спазване на мерките.

Депутатите от ГЕРБ се отметнаха и не одобриха искането на ДПС да се разрешава събирането на партиен актив в затворени помещения при допустим капацитет. Това беше решено вчера в правната комисия.

„Правим това предложение, за да изравним режима, т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт“, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Патриотите възразиха, че достъпът до културни събития става с билети, което позволява да се контролира броят на присъстващите, докато при агитационните срещи не може да се възпрат желаещите да участват.

По идеята на ДПС се разрази спор, който прерастна в политическа обида. В политическия спор се намеси музикантът и депутат от ГЕРБ Калин Вельов.
„Думи, в които има бупкава П, които евентуално биха били скандирани на подобни срещи – като БСП или ДПС – са опасни за здравето, тоест, много важно е да го ограничим и да предпазим хората“, каза Вельов, с което разсмя останалите депутати.

Шегата му обаче не се хареса на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който направи препратка към изтекли записи с участието на премиера, който говори за председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, известни като „проста кърджалийска п…

„Репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?“, сарказтично реплекира Карадайъ.

„Г-н Карадайъ, ще се въздържа от коментар. Това беше толкова грозно“, огорчи се председателят на парламента Цвета Караянчева, която се разпозна в репликата.

Междувременно БСП се противопостави на промените, които се правят. Те настояха, че не отговарят на очакванията на обществото. Имаше критика и защо измененията за вота са в Закона за извънредното положение, а не в самия Избирателен кодекс.

От БСП поддържаха мнението си, че всякакви промени, засягащи вота, трябва да бъдат записани в кодекса. Социалистите изтъкнаха, че това е нормативният акт с по-висша сила и всякакви противоречия между него и извънредния закон потенциално могат да опорочат вота. „Вие умишлено или поради некомпетентност създавате нормативен хаос, което неминуемо ще се отрази на изборния процес. Това, което правите, уронва устоите на държавността и доверието в институциите”, нападна управляващите соцдепутатът Филип Попов.

В отговор Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че в настоящата сиутация е необходимо да се въведат само такива мерки, с които да се даде възможност на българските граждани да упражнят по нормален начин своя вот. “Това не налага на всяка цена трайна уредба в Изборния кодекс”, твърдеше Ципов.

Христиан Митев от “Обединени патриоти” изтъкна, че настоящите промени в изборните правила няма да действат като общи разпоредби по отношение на гласуването в извънредни ситуации. В своя подкрепа той даде за пример Полша, която приела специален закон за своите президентски избори, който се прилага само и единствено в условията на пандемията от коронавируса.

До проментие в Закона за извънредното положение, касаещи вота, се стигна, след като стана ясно, че редовните парламентарни избори ще се проведат в условия на пандемия. След серия от консултации държавният глава избра датата 4 април и пришпори управляващите да задействат организацията за безопасно гласуване.

Очаква се ЦИК да поеме отговорността за обучението на секционните избирателни комисии, за раздаването на предпазните материали и др.

Същевременно МВнР отговаря за подготовката на изборите в чужбина. Вече са изпратени запитвания за разрешение за отваряне на помещения за гласуване.

Управляващите отново използваха недопустимата практика да изменят закон чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроект със съвсем различен предметен обхват. В случая така употребиха поправките в извънредния закон за изборите, за да променят Закона за хазарта и да удължат с 3 месеца срока, в който данъчните власти трябва да приключат незавършените производства, останали от бившата Държавна комисия по хазарта. Предложението дойде от шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Така предизвикаха изумлението на опозицията. „Какво е общото между провеждането на изборите и производствата за издаване на лицензи за хазартни игри? … Това демонстрация на безнаказаност и на безочие ли е, какво е? Как да знаем, че не правите на някого услуга? … И то точно в изборните правила, които трябва да са изчистени от намеци за лобизъм“, възмути се соцдепутатът Крум Зарков.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ спокойно отвърна, че същото се е правело непрекъснато в парламентите, доминирани от БСП.

А конкретното предложение на Менда Стоянова защити с аргумента, че много служители на НАП били болни и в условията на пандемия удължаването на срока за довършване на производствата било най-добрият вариант. Иначе, предупреди Митев, заявителите по производствата можели да подадат искове за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram