ГЕРБ поиска Красимир Ципов да оглави ЦИК

ГЕРБ предлага Красимир Ципов за председател на ЦИК, заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на партията, на консултациите при президента, свързани с измененията в Изборния кодекс, гласувани от 45-ото Народно събрание. Преди това Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС заяви, че е недопустимо ръководен орган на ЦИК да бъде избиран чрез жребий. „Не можем да подкрепим г-н Красимир Ципов като председател на ЦИК, той беше част от екипа на Цветан Цветанов, допуснал едни от най-големите нарушения на върховенството на закона“, заяви председателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Мая Манолова също обяви, че „Изправи се! Мутри, вън!“ няма да подкрепят кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК. Тя призова другите политически сили да направят предложение за председател на комисията.

Румен Радев вече издаде указ, с който утвърди правилата за провеждането им и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия.

ГЕРБ-СДС ще има четирима представители в Централната избирателна комисия, по трима ще имат „Има такъв народ“ и БСП, по двама – ДПС и коалицията „Демократична България“, и един представител ще има „Изправи се! Мутри вън!“.

„Действаме по реда и начина, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля с разпускането на Народното събрание. Трябва да направим така, че ЦИК да работи 60 дни. Разчитам на вашата експедитивност. Политическата логика диктутва политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава. Изисква се диалог, изисква се конструктивност“, заяви държавният глава. 

„Искам да разсея манипулациите, че президентът определя състава на ЦИК. По закон парламентарно представените партии посочват ръководството. Президентът не решава, а обнародва вашето решение. Аз няма да избирам никой, ще избирате вие“, добави Румен Радев.

Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС заяви, че е недопустимо ръководен орган на ЦИК да бъде избиран чрез жребий. 

„Ние сме парламентарна република и до момента добрата практика е показала, че всички кандидатури, които са били за ръководство на ЦИК, както и други органи се избират в НС, по предложение на парламентарно избраните партии. Кандидатите се представят, изслушват се, НПО-тата имат право да зададат своите въпроси към кандидатите. Тук процедурата е обратна“, каза Алексиева и попита не е ли нормално първо да се изслушат кандидатите.https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresident.bg%2Fvideos%2F476554280327701%2F&show_text=false&width=560

„Не можем да подкрепим г-н Красимир Ципов като председател на ЦИК, той беше част от екипа на Цветан Цветанов, допуснал едни от най-големите нарушения на върховенството на закона“, заяви председателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Партията предложи кандидатурата на социолога Цветозар Томов за заместник-председател на ЦИК.

Десислава Атанасова отговори на Христо Иванов, че Красимир Ципов никога не е бил заместник на Цвенов в МВР, след което той се извини за фактологичната грешка.

Мая Манолова също обяви, че „Изправи се! Мутри, вън!“ няма да подкрепят кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК. Тя призова другите политически сили да направят предложение за председател на комисията. 

Росица Матева е кандидатурата на „Изправи се! Мутри, вън!“.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram