ГЕРБ отряза предизборните събития на закрито. ДПС попита: И ПКП ли е опасна за здравето?

Впарламента ДПС не успя да събере подкрепа за предложението си за предизборни събития на закрито. Така кампания ще се прави само чрез способите, които не са забранени в противоепидемичните заповеди.

В сряда в правната комисия ГЕРБ гласува „за“ идеята на движението за събития, които да се провеждат по разпоредбите, важащи за театрални спектакли и кина, т.е. към момента с 30% заетост, но днес се съобрази с коалиционния си партньор от „Обединените патриоти“, който е против. Камерите не показаха коя партия как е гласувала, но гласовете „за“ бяха само 58, докато „против“ бяха 82 депутати, а други 20 – се въздържаха, което значи, че представителите на ГЕРБ са гласували шарено.

Официално идеята на ДПС е мотивирана с необходимостта от равнопоставеност – според депутата Хамид Хамид „партиите от шоубизнеса“ ще могат да направят концерти, а тези, които искат да се срещнат с избирателите и да представят програмите си, няма да успеят. Неофициално се знае, че заради мерките ДПС ще има трудности при провеждането на кампанията си, която по традиция е чрез обиколки на т.нар. централен лъч в страната и срещи с избиратели. Те са най-често в зали, а разговорите понякога са на турски език, макар и да не е разрешено.

Основната критика на предложението на ДПС дойде от „Обединените патриоти“, които обясниха, че няма как на предизборно събрание да дойдат 100 души и заради мерките партиите да пуснат само 30, т.е. запише ли се този текст в закона, ще има нарушения на противоепидемичните мерки и пълни зали с избиратели.

С мотива, че иска да разведри залата, Калин Вельов от ГЕРБ каза, че музикантите знаят, че има опасност за разнасяне на вируси при изричане на висок глас на думи, съдържащи буквата „П“. Според него опасно за здравето е скандирането на думи като Бе-Се-Пе и Де-Пе-Се. „А абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не?“, попита в отговор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, без да обясни какво има предвид. „Това беше толкова грозно“, отвърна председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ, която вероятно е познала в абревиатурата нецензурния израз, с който я нарече в запис глас като на премиера Бойко Борисов.

Мнозинството в парламента окончателно разреши на карантинираните лица да гласуват с мобилни урни, но остави ограничението заявления за това да се подават до три дни преди изборния ден, т.е. последно в четвъртък преди изборите. Така възможност да гласуват няма да имат карантинираните в петък и събота. На предишни избори карантинирани заради шарка и други заразни заболявания не са имали възможност да гласуват.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП поиска този срок да бъде съкратен с един ден, но мнозинството отказа. Според Красимир Ципов от ГЕРБ три дни е оптималният вариант, за да могат след това здравните власти да проверят дали подалите заявление наистина са карантинирани, а изборните – да ги включат в списъците. Депутатът от „Обединени патриоти“ Христиан Митев изрази мнение, че ако срокът е по-къс, много искания ще останат неудовлетворени, защото няма да има време за проверка.

В COVID отделенията в болниците ще се гласува в отделни урни.

През преходните и заключителните разпоредби на закона за гласуване на карантинирани бе променен и Закона за хазарта – практика, заради която БСП критикува управляващите. На приходната агенция се даде три месеца отсрочка да довърши преписки за лицензи за хазарта.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram