ГЕРБ настоя Кирил Петков да бъде отстранен незабавно

Министърът на икономиката Кирил Петков незабавно да бъде отстранен. Това поискаха от ГЕРБ, след като днес внесоха в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Депутатите от ГЕРБ-СДС атакуваха президента заради казуса с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани. Петков твърди, че е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и няма документ за това. Ако той все още има двойно гражданство и не отговаря на условията на закона, това би направило нелегитимни всички актове, които е подписал като министър. Последно стана ясно, че министерството на външните работи у нас е отправило официално запитване до Канада дали Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност. 

„Имаме много въпроси към министър Петков – канадското гражданство валидно ли е все още и било ли е валидно към момента на назначаването му. Ако е така, е нарушена Конституцията. С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който внесе искане в КС заедно с колегите си Радослав Чолаков и Анна Александрова. Според него актове на Петков могат да бъдат обявени за нищожни, а това ще доведе до щети за държавата. Митов подчерта, че не става дума за лична вендета, а за спазване на законите на държавата.

По думите му говорителят на правителството Антон Кутев е споменал някои „съвършено некоректни“ неща. „Не знам в какво качество се изказва той. Кутев спомена, че Кирил Петков бил някакъв лъч. Той направи и абсолютно некоректен паралел и със Закона за конфликт на интереси“, смята Митов.

„Щом искаш да оправиш една страна и да я реформираш, трябва да си отдаден на страната“, коментира и Радослав Чолаков. 

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram