Георги Михайлов: БСП настоява за безплатни тестове за COVID-19

И в момента няма функционираща институция, която да поема отговорност за кризата около COVID-19

Не е бедата в лекарите, сестрите, санитарите – а в тяхната липса, в липсата на представа на държавата какво може да се случи в здравната система, което за съжаление се случи. Сега постоянно говорим за здравната криза. А тя води след себе си икономическа, психологическа, културна, криза.

Това заяви пред БНТ депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по повод здравната криза, предизвикана от COVID-19 и невъзможността на управляващите да се справят с овладяването на нейните аспекти.

Проф. Михайлов припомни, че от левицата са настоявали да се срещнат със здравния министър вчера, за да говорят с него за актуалните проблеми в парламента. По думите му обаче управляващото мнозинство е използвало серия от процедурни хватки, за да избегнае тази среща. „Днес тихомълком, внезапно го извикаха по процедура, по която той бързо минава в парламента – казва информация и си отива без да отговаря на въпроси“, обясни проф. Михайлов. 

„Ние направихме нашите предложения, те са сериозни. От март нищо не се е променило – системата трябваше да се пренастрои. Ние очаквахме тази криза през есента, никой не се е надявал, че втората вълна ще ни подмине“, подчерта още той. 

Проф. Михайлов обърна внимание, че България изостава от всички балкански държави по тестване, а още по-големият проблем проблем по думите му е липсата на безплатни тествания на българските граждани, за която от БСП ще настояват. „Второто ни предложение касае най-ранимата част на проблема – има огромен брой заразени лекари, сестри, санитари. Трябва да бъдат направени лечебни заведения, които да се занимават само с лекуване на COVID-19“, посочи депутатът.

По думите му е необходимо да се създаде и национална кампания от държавата по всички медии, където могат да бъдат видяни всички обяснения за инфекцията. По думите му липсата на такава кампания създава условия за изкупуване на лекарства и тяхната липсата в аптечната мрежа.

Професорът обърна внимание, че е нужно да се направи и сериозна мрежа от доброволци, да се използва ресурсът на БЧК.

Проф. Михайлов акцентира още, че и в момента на практика няма функционираща институция, която да поема отговорност за кризата около COVID-19 и че от левицата настояват да бъде създадена държавна такава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram