Георги Миндов: На маймуни ни направиха с ваксините


„Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида (на „АстраЗенека“). Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати (от проверката). Няма основания за тревога на този етап“.

Това заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов в „Тази сутрин“ по bTV по повод информацията, че България е сред страните получила ваксините от партида на „АстраЗенека“, подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.

Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните – болка на мястото на убождане и краткотрайна температура.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план.

„На маймуни ни направиха с тези ваксини за трети път“, заяви Миндов по повод опашките в СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с ваксини за своите пациенти и добави, че е недопустимо да се чака на студа като за покупка на банани.

По думите на Миндов общопрактикуващите лекари не получават ваксини, въпреки че хладилниците в инспекцията били пълни. Лично той има списък със 100 пациенти, очакващи имунизация и не е получил никакви дози. На друг негов колега със списък от 400 души също не са били предоставени, но на друг с 40 записани пациенти са дали.

Пациентите в неговия списък от рисковите групи от 4 фаза – хора с придружаващи заболявания и по-възрастни, точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно. „Моят списък е съставен през януари, не може по-млади и напористи, които са се записали в електронния портал да бъдат ваксинирани преди това“, заяви Миндов и съобщи, че четирима от неговите пациенти вече са станали жертва на болестта.

Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. Според него 75% от препаратите трябва да отиват в личните лекари и да се спазва „ваксинационния план, който е създаден именно за това“.

По неговите думи има хора от Испания и Италия също се записват за имунизация в България, защото в техните страни няма ваксини./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram