Ген. Валери Григоров: МВР извършва престъпление, като се оттегли от охраната на протеста

МВР се оттегли от охраната на протестите, за да накара хората да се сбият. Но по закон министерството е длъжно да охранява обществения ред без да прави уговорки дали мероприятията са разрешени или неразрешени. В случая се извършва престъпление с това, че полицията бездейства, създавайки условия за конфронтиране и противопоставяне на български граждани.

Това каза пред Фрог нюз ген. Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция и лидер на “Ние, Гражданите”. Ето какво още обясни той пред екипа ни:  


Г-н Григоров, в понеделник вечерта на Румънското посолство се стигна до сблъсък между граждани. Защо на място нямаше полиция, която да се погрижи за обществения ред, каквато  е основната й задача?
България се намира в исторически момент, в който всички будни граждани не можем да търпим по никакъв начин този тип бандитско управление на държавата. Протестите, които продължават повече от 40 дни са добър знак към тях, защото само така могат да осъзнаят, че трябва да си отидат от властта. При МВР забелязваме промяна на тактиката по отношение на протестите. През първите дни на площадите имаше силно полицейско присъствие. Униформените бяха тежко въоръжени. От една седмица насам обаче забелязваме, че подходът промени-вече почти не виждаме служители на МВР. 


Как си го обяснявате?
Очевидно е, че МВР,  иска оттегляйки се от охраната на обекти и мероприятия, както и трасетата, по които се движат протестиращите,  да създаде условия при които да се противопоставят българските граждани. Тези, които протестират, срещу онези, които са против протестите. В същото време управляващите бандити изпращат провокатори, които да създадат конфронтиране, за да се стине до сбиване. Целта е да се намали натиска върху бандитското управление на Бойко Борисов. 


Шефът на СДВР преди близо две седмици предупреди, че ще бъдат атакувани палатките на Орлов мост. Защо полицията се отказа от това?
Страхът на Бойко Борисов от това, че идва момент, в който протестите ще успеят, се предава и на ръководството на министерството. И то е видимо. Видяхме как след премахването на палатките, ръководството на столичната полиция се скри. А на следващият ден започна да прави преразказ по картина, имайки предвид, че се подслушват телефоните на лидерите на протестите. Дадоха обяснение, от което се разбра, че страховете ги гонят. Ние и сега виждаме, че ръководството на МВР се е скрило. Шефът на МВР не е юрист и е факт неговата некомпетентност. Но е сериозна некомпетентността на правната дирекция на министерството, защото биха могли много ясно да разберат, че чл. 14, т. 5 от Закона за МВР изрично поставя като основен ангажимент и задължение на министерството да охранява обществения ред без да прави уговорки дали мероприятията са разрешени и неразрешени. Чух зам.-директорът на СДВР да дава обяснения тази сутрин, че видите ли полицията не е знаела, че се провежда подобно мероприятие. Напротив, законът изрично вменява задължение на министъра на вътрешните работи и всички ръководни служители да охраняват обществения ред. В случая се извършва престъпление с това, че бездействат, създавайки условия да има конфронтиране и противопоставяне на български граждани. Целта е една – искат хората да се сбият и по този начин да се даде възможност да премахнат палатковите лагери. 


Смятате ли, че тази тактика на МВР ще успее? 

Не, защото всички осъзнават, че тези бандити, които продължават да грабят държавата предприемат всевъзможни действия с една единствена цел-тупане на топката и търсене на причини, с които да продължат управлението си. Искат грабежът на държавния бюджет да продължи. Всички сме свидетели как само миналата седмица бе предоставено пристанището на ТЕЦ-Варна за 35 години на Ахмед Доган. 


През Фрог нюз стана  противоречие между вас и шефа на охранителна фирма “Делта гард” Димитър Спасов-Митко Каратиста. Вие съобщихте, че се готвят провокации на протестите от  охранители на тази фирма. Каратиста отрече това. Защо споменаването на “Делта гард” продължава да тревожи хората?
Управляващите бандити изцяло толерират тази фирма. Това е показателно за това как брутално се нарушават законите в страната. Тази фирма се появява там, където трябва да се изпълнят конкретни поръчки, възложени от Делян Пеевски и негови приближени. Видяхме как шефът на полицията в Дупница не изпълни съдебно решение за въвеждане във владение на новия собственика на завода за асансьори именно заради тази фирма. Нагледно ни бе показано, че МВР обслужва интересите на мафията. Полицията отказват да охранява протестите на хората. Но за сметка на това пази “Делта гард” и интересите на Делян Пеевски. Разбрахме, че “Делта гард” взима пари от това, че охранява и магистрала “Тракия” – емблемата и гордостта на премиера Бойко Борисов.


Как разбрахте?
 На 234 км. на магистралата, по посока Бургас, се вижда как стоят табелите на “Делта гард”, където те охраняват въздуха, пространството около магистралата. Какво точно охраняват не зная, но вероятно за тази дейност те вземат пари. В същото време около магистралата никъде не видях охранители на компанията. Това по-скоро показва, че ние сме се върнали в 90-те години на мутрите, където имаше много сериозно присъствие на бандитски структури. Върнахме се в периода, в който в лексиката на обществото присъстват изрази като СИК, Пашата, Маджо. Това идва да покаже, че мутрите са стигнали нивата на държавното управление и в момента те управляват всички сфери на нашия живот-икономиката, бюджета, държавата като цяло.  Ето това е основното противопоставяне – между бандитите, които са в управлението на страната и хората, които категорично заявяват, че това не може да продължава по този начин.   

Интервю на Катя Илиева

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram