В селата и малките градове без машини по проект на ГЕРБ в нарушение на действащия закон, ще се купува вот

Въпреки че настоящият закон гарантира всеобщ машинен вот, ГЕРБ внася в неработещия още 2 седмици парламент в избирателния кодекс с една важна уловка. Машини няма да има в секциите с регистрирани до 300 избиратели, което значи селата и малките градове. Според социологическите анкети именно там е основната подкрепа за ГЕРБ и ДПС, а и най-лесно се купува електорат, защото хората са най-бедни….

Парламентарната група на ПП ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание ЗИД на Изборния кодекс. С промените ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.
ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.
При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram