В разгара на протестите: Бивши лица на БНТ поискаха оставката на Емил Кошлуков

В разгара на антиправителствените протести бивши дългогодишния кадри на БНТ поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

Писмото е по повод внесени в Народното събрание поправки в Закона за радиото и телевизията, която предлага мандатът на генералните директор на БНТ и БНР да се удължи от 3 на 5 години. Автор на поправката е Вежди Рашидов (ГЕРБ). Предвижда се и втора промяна, която облекчава изискванията за професионален от на кандидатите за генерални директори.

„Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и на техните зрител и слушатели. Ние недоумяваме и питаме кому е нужно и наложително да се правят такива спорни изменения точно сега?“, пишат подписалите писмото.

Те отправят остри критики към Емил Кошлуков:

В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват също така, че той се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като перманентно генерира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към всички наши зрители – авторитет, изграден именно заради липсата на политическа и властова зависимост. Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите ѝ са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената й функция. Това се случва именно при и заради управлението на г-н Кошлуков.

Писмото завършва с искане на оставката на генералния директор:

Г-н Кошлуков,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не проблемът за удължаването на Вашия управленски мандат, а за Вашата оставка. И колкото по-скоро тя стане факт, толкова по-бързо БНТ ще възстанови своето място като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители.

Откритото писмо е подписано осем бивши и настоящи „бенетейци“, повечето от които с дългогодишен стаж в телевизията, последван от драматична раздяла. Сред тях са бившият член и председател на СЕМ Мария Стоянова – дългогодишен журналист в БНТ и бивш кореспондент в Германия, внезапно отзована от генералния директор Кошлуков; спортният журналист Камен Алипиев – който след години работа на „Сан Стефано“ 29 незнайно как се оказа без нужното образование и се наложи да си тръгне. Подписали са се и водещата на спряното предаване за култура „Пиано бар „Нощни птици“ Искра Ангелова, икономическият журналист Марио Гаврилов, чийто договор не бе подновен след изтичането муводещият на „Вяра и общество“ Горан Благоев; Роберт Ковачев, който до 2018 е главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ; Бойко Станкушев – също бивш кадър на телевизията; и Камелия Дончева – ръководител направление Програмно осигуряване до април 2020 г.

Отворено писмо

– за БНТ като обществена медия и за оставката на генералния директор Емил Кошлуков

Уважаеми зрители, скъпи приятели!

Когато хиляди от вас изпълват централните площади на градовете, когато гражданското общество се бунтува в името на ценности като справедливост, равенство пред закона и свобода на словото, в Народното събрание внезапно се депозира проект за изменение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор на БНТ (чл. 66, ал. 1); които увеличават мандата му от три на пет години (чл. 66 ал. 2); създават се предпоставки членовете на Съветът за електронни медии да става все по-зависим от институциите, които го излъчват (заличаване на изречения в чл. 29, ал. 1 и 2). Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и на техните зрител и слушатели.

Ние недоумяваме и питаме кому е нужно и наложително да се правят такива спорни изменения точно сега? Дали те са необходими, за да се гарантира плурализмът на гледните точки в обществения доставчик на медийни услуги? Дали предложенията ще допринесат за по-обективната информираност на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът СЕМ по-независим? И защо, вместо да се увеличават мандати и да се ограничават права, законодателят не предложи промени в посока на създаване на истински независим регулаторен орган, който да бъде изграден не на строго институционален, а на широк обществен принцип.

В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват също така, че той се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като перманентно генерира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към всички наши зрители – авторитет, изграден именно заради липсата на политическа и властова зависимост. Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите й са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената й функция. Това се случва именно при и заради управлението на г-н Кошлуков.

Г-н Кошлуков,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не проблемът за удължаването на Вашия управленски мандат, а за Вашата оставка. И колкото по-скоро тя стане факт, толкова по-бързо БНТ ще възстанови своето място като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители. Нашата професионална журналистическа съвест не може да ни остави равнодушни и към призивите за Вашата оставка, които български граждани все по-често отправят пред сградата на БНТ. Повярвайте ни, тези призиви не са звучали на „Сан Стефано“ № 29 от тридесет години насам, но откакто Вие бяхте поставен на ръководни длъжности в БНТ – най-напред като програмен, а след това като генерален директор – те станаха перманентни. Смятате ли, че по този начин се гради и укрепва престижът на една обществена медия, на медия с 60-годишна история?

Тази позиция не е продиктувана от реваншизъм – това е обективната позиция на хора, които не веднъж са се сблъсквали с Вашите „управленски“ методи.

Призоваваме за широката обществена подкрепа на всички, които милеят за БНТ.

Мария Стоянова, председател на СЕМ (2016-2017), дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия и Западна Европа
д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“, водещ на предаването „История.БГ“, с 28-годишен стаж в БНТ
Роберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването „Референдум“, с 26-годишен стаж в БНТ
Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, с 30 годишен стаж в БНТ
Бойко Станкушев, публицист в БНТ до 2015 г., директор на Антикорупционен фонд
Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването „Бизнес.БГ“ до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ
Камелия Дончева, ръководител направление Програмно осигуряване до април 2020 г., с 20-годишен стаж в БНТ
Искра Ангелова, автор, сценарист и водещ на културното вечерно предаване на БНТ „Нощни птици“ от 2005 г. до 2019 г.

/offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram