В очакване на третия мандат. Ще има ли правителство?

Свободна Европа публикува анализ за очаквания трети мандат и коментарите на партиите и лидерите им относно реализацията на мандата:

Диалогът, за който президентът призова в края на миналата седмица, така и не започва и разговори между парламентарните партии не се водят. Поне не и публично. На този фон се чуват отделни оптимистични гласове, че правителство в рамките на 46-ото Народно събрание е възможно. Дори се появиха и конкретни имена за премиер.

Усещането е, че нещо се случва, а в същото време видимо нищо не се случва. Объркахте ли се?

Не сте само вие. Затова отделихме фактите от празните приказки и подреждаме картината към момента.

“Номинацията” на Ива Митева
Преди ден съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ – 34 депутати) Атанас Атанасов изненадващо каза, че председателката на парламента Ива Митева (ИТН) има качества да оглави правителство. Атанасов каза още, че третият мандат е добре да отиде при “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ – 13). Николай Хаджигенов от ИБГНИ също подкрепи идеята за номиниране на Митева за премиер. Самата Митева пък подкрепи идеята мандатът да отиде при най-малката парламентарна група – ИБГНИ, която има най-голям шанс да реализира успешно мандат за правителство.

Третата политическа сила БСП (36)обаче също иска да получи мандата. Председателката на социалистите Корнелия Нинова отхвърли настояването на Мая Манолова (ИБГНИ) партиите без ГЕРБ и ДПС да се съберат, да решат и да предложат на президента коя партия да даде мандата. Според Нинова това е изключително право на президента и партиите не трябва да му се бъркат.

С това БСП на практика блокира разговорите, за които призова и президентът. В неделя Радев каза, че очаква “ясен сигнал от партиите”.

“Те трябва да решат. Ако искаме да имаме устойчива формула, тя трябва да дойде от тях, не от мен”, каза Радев.

Сигнал в положителна посока обаче няма. Призивът за разговори не беше подет. Готовност за преговори преди връчването на мандата демонстрират само ИБГНИ и ДБ.

Възможността беше отказана от БСП, чието ръководство във вторник изпрати до другите партии покани за срещи. Но обявената тема беше актуализацията на бюджета, а не сформирането на кабинет.

БСП „блокираха разговорите“
Социалистите ясно казаха, че искат разговори за намиране на мнозинство за актуализация на бюджета, но не желаят да водят разговори за кабинет.

Защо БСП прави това? Отговорът се крие в позициите на “Има такъв народ” и “Демократична България”.

От “Има такъв народ” не възнамеряват да се срещат с никого преди връчването на мандата, което прави подобен формат за среща троен – между БСП, ДБ и ИБГНИ, които пък нямат мнозинство. От “Изправи се.БГ! Ние идваме!” твърдят, че биха преговаряли във “всички конфигурации, без ДПС и ГЕРБ”.

“Демократична България” обаче има решение, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, ДПС или БСП.
“Демократична България” обаче има решение, взето още преди изборите, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, ДПС или БСП.

Лидерите на ДБ често припомнят това свое решение, което поставя БСП в неизгодно положение и погледите се насочват към ИБГНИ.

Представители на “Позитано” 20 не коментират официално дали това е причината за позицията им. Но ден след като Корнелия Нинова отклони предложението на Мая Манолова за начало на преговори, близкият до председателката на левицата депутат Иван Ченчев предложи именно Нинова като вариант за министър-председател. Ченчев също каза, че би било обидно за президента ако партиите му наложат на кого да даде мандата.

Пред Свободна Европа пък Мая Манолова лаконично напомни, че именно държавният глава е призовал партиите към преговори.

“БСП не изчакаха да минат и 24 часа от предложението на президента и на практика блокираха разговорите”, каза тя.

ИТН е в опозиция, но има „шанс“
„Има такъв народ“ отново потвърди позицията си, че няма да влиза в разговори преди връчен мандат.

“Позицията ни остава непроменена от последната заявена”, коментира пред Свободна Европа Виктория Василева от ИТН.

Последната заявена позиция на партията беше публикувана във Фейсбук от лидера на ИТН Слави Трифонов и преповторена в края на миналата седмица от неговия заместник Тошко Йорданов:

“Има такъв народ” е в опозиция”.

Никой от партията не обяснява обаче защо председателката на парламента Ива Митева допусна в началото на седмицата, че “шанс за сформиране” на кабинет има, ако мандатът бъде даден на коалицията около Мая Манолова.

Изказването на Митева изглежда обяснимо на фона на коментара на „Демократична България“, че “ние няма да подкрепим БСП, от БСП пък няма да подкрепят нас, затова остава “Изправи се.БГ!”.

От другите партии разчетоха думите на председателката на парламента като знак, че все пак “Има такъв народ” допуска възможността да се върне на масата за преговори.

ДБ: Преговори, но не и кабинет на всяка цена
В тази ситуация „Демократична България“ продължава да призовава за разговори между партиите, но не отстъпва от позицията си, че няма да подкрепи мандат на БСП.

Потърсен за коментар съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза пред Свободна Европа, че “на България й трябва правителство, но такова, каквото наистина може да я промени, а не кабинет на всяка цена”. Той добави и още едно условие:

“Важно е служебните министри, които показаха, че могат да реализират тази промяна, да продължат работата си”.

И „Демократична България“, и ИБГНИ, и БСП декларират, че освен с ГЕРБ нямат поле за разговор и с ДПС.

Заместник-председателят на движението Йордан Цонев обаче каза пред Свободна Европа, че ако партията му бъде поканена на преговори – няма да откаже.

“Отдавна предупреждавам, че липсата на диалог ще доведе до тази безизходица, чиито плодове виждаме”, каза той.

Какви са възможностите и сроковете
В петък изтича срокът, в който президентът Румен Радев трябва да връчи третия, последен мандат за съставяне на кабинет.

Конституцията дава свобода на държавния глава да избере на коя партия да го даде.

След това обаче тази партия няма срок, в който да реализира мандата. Решение на Конституционния съд (КС) от 1992 г. казва, че след като президентът връчи третия мандат на избрана от него парламентарна група, тя трябва да излъчи кандидат за премиер. Времето, в което това трябва да се случи, не е упоменато. Отсъствието на точно посочен срок, в който да се посочи кандидат за министър-председател, дава възможност третият мандат да продължи дълго, което дава възможност и за повече преговори.

Едва ако бъде излъчен кандидат-премиер, тогава основният закон му отрежда срок от седмица, в който той да представи състав на правителството.

Засега най-вероятно е преговори да има, ако мандатът бъде връчен на ИБГНИ. Поне такива са позициите на партиите.

Президентът Румен Радев може вече да е взел това решение, но то не е съобщено публично. Единствената опция, която никой не приема за сериозна, е Радев да връчи третия мандат на ДПС, с които останалите не искат да преговарят.

При всички тези неясноти и условности, в края на миналата седмица съпредседателят на “Изправи се.БГ! Ние идваме” Николай Хаджигенов обобщи пред БНР, че “шансовете за правителство, реализирано с третия мандат, са добри”.

svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram