В МВР лъсна още една подозрителна поръчка за автомобили

МВР е провело още една подозрителна поръчка за купуване на автомобили с европейски пари. Това сочи проверка на Антикорупционния фонд. Скандалът, който се завихри, след като от Европейската служба за борба с измамите обявиха, че външното ни ведомството трябва да върне над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите, изглежда не е единичен.

От АКФ са прегледали и друг търг –за коли на граничната и националната полиция, като отново става дума за високопроходими автомобили. Общата стойност на търга в 6,1 млн. лв. без ДДС., като поръчката е разделена на две позиции – 51 коли за националлната полиция и 70 за граничната. По първата печели фирмата „Асебо“ ЕООД, която няма опит в доставка на автомобили. По втората е сключен договор с „Мото Пфое“.

Според АКФ прави впечатление, че в условията на поръчката не е било заложено изискване за предишен опит на изпълнителите. Изисква се автомобилите да са нови, но не е посочена след коя година най-рано трябва да са произведени. В условията е посочено още, че цената ще има 60% тежест при избор на изпълнителя, което означава, че евтината кола задължително ще спечели.

Другият сериозен проблем е, че единият победител няма никакъв опит и дори не е казал какви коли ще достави. Фирмата е специализирана в доставки на банков софтуер.

„Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел“, пишат от организацията.

Поръчките са подписани от шефа на специализираната дирекция Георги Балабанов и са съгласувани от още четирима души от МВР. Един от тях е настоящият министър Терзийски.

Парите за автомобилите идват от Европейската комисия на база подписано споразумение. То обаче е само на английски език и в него се посочва, че трябва да се купят автомобили за всякакъв терен (all-terrain vehicles). Само за джиповете на гранична полиция обаче са посочени минимални изисквания, характерни за високопроходими автомобили като мощност на двигателя и задвижване 4х4.

„Използваният в споразумението термин „all-terrain vehicle“ не отговаря на директивите и регламентите на ЕК по категоризация на автомобилите, където верният термин на английски език e „оff-road vehicle“, преведено в българската версия на актовете на ЕК като “автомобил с повишена проходимост”. Въпреки този неточен термин в споразумението, от цялостния му текст става ясно, че се договаря обновяване на парка на МВР точно от автомобили с повишена проходимост“, пишат от АКФ.

Те посочват, че в европейското законодателство има дефиниция за автомобил с повишена проходимост, а купените от МВР по две от общо четири позиции в поръчките не отговарят на нея.

Похарчените от МВР пари далеч се разминават от дадените като прогнозни суми, казват още от Организацията. Например по поръчката за 290-те джипа първоначално са заложени над 28 млн. лв. Колите обаче струват под 12 млн. лв.

„Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет. Икономията от близо 16 милиона лева няма как да е останала незабелязана от ръководството на МВР, стартирало поръчките, нито от ръководството, което е подписало договорите, което подлага под съмнение техните изказвания за незнание по въпроса за закупените по-нисък клас автомобили. Значителното разминаване между прогнозна и постигната цена в една обществена поръчка е класически индикатор за нередност, който има нужда от детайлен одит, а такъв не е направен“, пишат от Антикорупционният фонд.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram