Въпреки пандемията: Ще има мъжко хоро в Калофер, хвърлянето на кръста остава

Мъжко хора в Калофер на Богоявление ще има, но няма да е в същия вид като досега. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. Той обясни, че няма как хорото да се спре, тъй като това е дългогодишна традиция за местните, която те спазват.

Досега, за да наблюдават хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигаха хора от цялата страна, като в последните години желаещите да се включат в него бяха изключително много. Толкова много, че дори застрашиха да развалят чистотата на традицията на калоферци.

Тази година, заради мерките за ограничаване на заразата от коронавирус, обаче, организаторите призовават хората да не се събират и по възможност да отложат идването си до града.

На 6 януари в цялата страна ще има и ритуално хвърляне на кръста.

Ритуалът на големия християнски празник Богоявление ще се състои, потвърди пред журналисти Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той отслужи днес благодарствен молебен в храма „Света Неделя“ за Oсвобождението на София от турско робство.

На 6 януари от 08:30 ч. в катедралния храм „Св. Александър Невски“ ще бъдат отслужени Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет.

След това по традиция около обяд кръстът ще бъде хвърлен в езерото в столичния квартал „Дружба“, като желаещите ще могат да се включат в надпреварата по неговото „спасяване“.

Ритуалът ще се проведе и в Пловдив, а желащите да се хвърлят във водите на река Марица трябва да се запишат най-късно до 5 януари в катедралния храм „Св. Богородица“, уточняват от пловдивската митрополия.

Преди Великия Богоявленски водосвет митропит Николай ще освети воинските знамена в църквата „Успение Богородично“ в Пловдив.

На Йордановден рано сутринта владиката ще отслужи Велик водосвет и ще освети воинските знамена в църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.

Заради епидемичната обстановка промяна в честванията на 6 януари ще има и в други градове, но ритуалите с хвърлянето на кръста не се отменят.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram