Възможно ли е технически да се осигури машинно гласуване за изборите?

Коментар на изпълнителния директор на фирмата, доставила машините за гласуване за европейските избори

Осигуряването на машинно гласуване предизвика разгорещени дебати. Това е едно от основните искания на протестиращите, редом с оставките на кабинета и на главния прокурор. На този етап обаче все още няма осигурено финансиране за машини.

Към настоящия момент управляващите внесоха законопроект за изменение на Изборния кодекс, в който е записано, че машини трябва да има във всички секции, които са с над 300 избиратели, като те ще могат да избират дали да гласуват машинно или на хартия.

„Ако трябва да има машини във всички секции с над 300 избиратели, които са около 9 000 и сложим резерв – ще са ни необходими общо 10 000 машини”, каза Веселин Тодоров, който е изпълнителен директор на фирмата, доставила машините за гласуване за европейските избори.

„За да се случи това обаче за следващите избори е добре ЦИК вече да пусне поръчка, за да има време да бъдат изработени и доставени до България, независимо дали се продават на държавата или се дават под наем”, посочи още той.

По думите му процедурата за осигуряване на машините трае около 5-6 месеца. „Ако поръчката се пусне в началото на септември, има време нещата да се случат до март. Има и по-бърза процедура, стига ЦИК да не изчаква насрочването на изборите, което става два месеца преди тях. За два месеца няма как да се осигури машинно гласуване”, обясни Тодоров.

„Напълно е възможно да има осигурени машини за вота през март. За предсрочни избори също е възможно да се осигурят, стига ЦИК да пусне поръчка в първите дни на септември”, допълни той./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram