Във Варна стана страшно! Хиляди излязоха да защитят правото си на труд, понесли черна арка с кръст

По информация на Павлин Петров, организационен секретар на Българска асоциация на заведенията и зам.-председател на Сдружението на ресторантьорите във Варна, 60% от заведенията в морската столица затвориха, за да се включат солидарно техните управители и служители в протеста.  

Собственици на заведения, бармани, сервитьори, готвачи, чистачи, въоръжени с плакати, свирки, черпаци, тенджари и кофи, както и черна арка от балони с кръст, тръгнаха от Слънчевия часовник на входа на Морската градина и преминаха по ларгото, по бул. „Княз Борис I“, за да стигнат до Катедралния храм. Шествието продължи и в посока Аспарухов мост. Ресторантьорите заявиха, че ако не днес, то в някой от следващите дни, може да се стигне и до блокиране на възлови кръстовища във Варна. 

Протестиращите настояват да бъде уважено правото им на труд, да не бъдат ограничавани в капацитета на работа на заведенията, както и да не бъде оказван натиск за ваксиниране на персонал или клиенти.

Потърпевшите от затварянето на около 2000 обекта във Варна са над 30 000 служители. 

Граждани солидарно се включиха в протеста в знак на подкрепа. Работещите в отворените заведения бяха призовавани да затворят и се включат в шествието. 

Организатор на протеста „Свобода за бизнеса“ е Сдружение на Заведенията във Варна с подкрепата на Варненската Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. В протеста се включиха хора, работещи в бранша и от други градове. 

На място бе осигурено мащабно полицейско присъствие.

Варна24

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram