Всички пенсионери ще получават поне 369 лева – линията на бедност

Очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година. Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване.

Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

Той съобщи още, че за президентските избори през октомври, в проектобюджета за актуализация е предвиден най-скъпият сценарий за избори в два тура, плюс избори две в едно.

„Има повишаване на вноската за Европейския съюз заради Брекзит. И има около 200 млн. лв. за всякакви други разходи“, каза още Василев.

Актуализацията за пенсиите е заложена от 1 октомври.

Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв.

„С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност“, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът.

Максималният осигурителен праг, и размерът на максималният размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет, стана ясно от думите на Василев.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram