Врагът не е Църквата

Да затвориш храм е като да затвориш болница

1. Ранен следобед. Литургията е свършила отдавна. В храма сме трима, на голямо разстояние един от друг, поздравяваме се отдалеч. На клироса певецът пее любимото ми песнопение „Господи Сил, с нами буди!“. Пее вдъхновено. Гласът му се въздига към свода, отеква, връща се, притихва, изпълва целия храм…

2. „Затворете църквите!… Обуздайте чернокапците!… Озаптете самозабравилите се попове!… Поповете правят каквото си искат, въпреки всички и всичко, въпреки правила, норми и закони!… Бесен съм на поповете! Те над закона ли са?… Властта толерира попското нахалство! Връщат ни в средновековието!… Дедо поп не може да прави изключение! Смайващо и безотговорно е поведението на БПЦ! Съд! Затвор!… Всичките ни беди идват от православието!… Гешев, арестувай поповете!… Срам за НЕбългарския Синод! Генерали от ДС! Престъпници в расо! Масови убийци! Антихристи! Терористи! Талибани! Ретрогради! Невежи! Скотове!… Църквите да бъдат затворени, а отчетата да бъдат разцелувани от г-н Коронавируса!… Руски подлоги, изпълняващи повелята на Москва за унищожение на българският народ! Уродливи, дяволски проруски, комунистически изчадия!… Забранете на вярващите достъп до аптеки, технология, болници, автомобили, влакове и т.н. Да си пътуват духовно, навътре, към същността!… Забранете БПЦ, тоя развъдник на зараза!… Съд! Затвор!“…

3. Тези цитати са от последните няколко дни. Фейсбукари, тамплиери, тролове, НПО-шници, напористи „дръжки на микрофони“, ЛГБТ-активисти, самозвани поети и поетки, квартални философи, известни и неизвестни в обществото люде, пишат до президента, до премиера, до парламента, гневят се, съдят и настояват целокупният клир да бъде вкаран в затвора за 5 години, всеки духовник да бъде глобен с по 50 хил. лв., властите да забранят Българската православна църква и да затворят вярващите в гета. 

Велико изкушение! Велика съблазън! Нормално. Великите изкушения и съблазни идат посред Велики пости и при големи изпитания! Но! „Горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда“ (Матей 18:7).

Дежурните русофобски излияния няма да коментирам. Питайте италианците. А като гледам – повечето български архиереи са около 50-годишни. Трябва да са станали „генерали от ДС“ по на 10-15 години.

Разбира се, има и наистина загрижени хора, смислени, почтени, интелигентни, разумни. При тях няма агресия, няма обиди, няма злоба, няма надменност, няма клетви, проклятия и анатеми. Има тревога – за оня приятел, дето „все по църквите ходи“, за непознатото бабче, за свещеника, който всеки ден служи в храма… Към тях – почит и уважение. Мнозина са мои приятели. Не за тях иде реч. 

4. Авторите на агресивните антицърковни „призиви“ в храм не са влизали, освен по Коледа и Великден, че да ги видят хората; на Цветница – да се украсят с върбови клонки; на Разпети Петък – да минат „под масата“, ей тъй, „за всеки случай“; не знаят що е Вход Господен в Йерусалим, Възнесение, Преображение, Петдесетница, Четиридесятница; не знаят що е Литургия, за Евхаристия да не говорим; наричат българския патриарх „дедо поп“; мислят, че нафората е причастие, че причастието е „облизване на лъжицата“, а постът – диета. 

В София синагогата е отворена, джамията е отворена, обаче – врагът е Църквата!

Според разпоредбите на едно място не бива да се събират повече от двама възрастни. Всеки ден, във всеки един момент, има много повече от двама възрастни на едно място – в Парламента, в Министерския съвет, на пресконференциите на Щаб и медицински съвет, в метрото, в автобуса, в големите аптеки и магазини (не в кварталните), в банките, в пощите, в болниците, в редакциите на вестниците, в радиото и телевизията, във фирмите… 

И всеки ден вместо проповед, телевизиите ни ощастливяват с логорейните монолози на Барба Ганиос, който интригантства, докато спи, и лъже, както диша. А вместо причастие, някои усърдно „облизват лъжицата“ на споменатия персонаж…  

5. Какво би станало, ако храмовете затворят врати? Сигурно тези, които днес викат „Анатема!“, утре ще викнат „Ура! Победихме!“. Кого?! Църквата? Вярата? Бог? Още по-сигурно е, че същите фейсбукари, тамплиери, тролове и прочее ще се развилнеят, както те си знаят: 

„Отворете църквите! Обуздайте чернокапците! Озаптете самозабравилите се попове! Къде е църквата?! Църквата предаде българския народ, изостави го в смъртна опасност! Поповете правят каквото си искат! Връщат ни в комунизма! Срам за НЕбългарския Синод! Къде се изпокрихте бе, нещастници! Дезертьори! Страхливци! Излезте от дупките! Страх тресе узурпаторите на църквата! Толкова ли ви е вярата, бе, скапаняци! Човек няма къде една свещ да запали, за здраве да се помоли, причастие да вземе! Смайващо и безотговорно е поведението на БПЦ! Бесен съм на поповете! Те над Христос ли са? Властта толерира попското нахалство! Гешев, арестувай поповете! Генерали от ДС! Престъпници в расо! Милиционери! Мерзавци! Мижитурки! Терористи! Антихристи! Комунисти! Талибани! Руски подлоги! Уродливи, дяволски, проруски, комунистически изчадия! Съд! Затвор!…“

Точно това ще стане. Не се съмнявам. Имаме примери. Днешни и стародавни.

Заради лъжата, че патриарх Неофит е водил службата на Неделя Кръстопоклонна, фейсбук изръмжа – „Убиец!“. Лъжата бе изобличена и фейсбук изсъска – „Страхливец!“… 

Защото „Това е човекът!“ – не за Христос са тези думи на Понтий Пилат, не. За човеците са те, за тези човеци, които днес викат „Осанна!“, утре „Разпни го!“, и пак „Осанна“, и пак „Разпни го!“… И така – две хиляди години… Бог им е виновен.

Утре, когато всичко свърши, когато Страшното премине, тъкмо днешните гонители на Църквата първи ще нахлуят в храма. В същия храм. Пред същите икони. Ще палят свещи. Ще целуват кръста. Същия кръст. И ще искат благословение от същите духовници, които днес хулят. И никой няма лоша дума да им рече, камо ли да ги изгони. 

И както днес от балконите ехтят аплодисменти за българските лекари, така утре същите лекари ще бъдат хулени по същите фейсбуци. Не се съмнявам. „Това е човекът!“…

6. Църквата е Домът Господен. 

Църквата е утеха и душеспасение, надежда и избавление.

Църквата е корабът на Спасението, а не „корабът на глупците“, както им се иска на някои, защото така демонстрират измамно превъзходство. 

Църквата е Държавата. Основното градиво на Държавата. И първата работа на всеки нашественик е да похити Църквата, да я поругае и унищожи. 

Църквата е Богочовешки организъм. 

Църквата е Лечебница. 

Църквата – това сме всички ние, клир и миряни, духовници и вярващ народ. 

Може ли храмовете да затворят врати? Не. Не може.

Може ли да спре богослужението? Не. Не може. 

Може ли да спре молитвата? Не. Не може.

Може ли камбаните да замлъкнат? Не. Не може.

Може ли Църквата без Света Литургия? Не. Не може. 

Може ли Църквата без Евхаристия? Не. Не може. 

И един човек да иска да влезе в храма, свещ да запали, да се помоли, да се изповяда, да се причасти със Светите Дарове, да чуе евангелското чтение, да изрече „Отче наш“, да се възрадва душата му от песнопенията – храмът трябва да е отворен. „Който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Йоан 6:37). И никой да не влезе в храма, богослужбата няма да спре. 

Църквата не е сборище на невежи фанатици, масови самоубийци, безпросветници, безграмотници и безумци всякакви, които поради гордост, лекомислие или показност рискуват своя живот и живота на ближните.

Българската православна църква не е секта. На 4 март се навършиха 1150 години от основаването на самостойната Българска православна църква. 1150 години! Колцина от днешните гонители на Църквата знаят това? Николко. И не ги интересува.

Клирът и миряните са хора благоразумни, а не безотговорни. И както знаят, че „Бог поругаван не бива“, тъй знаят, че не бива да изкушават Господа. Ако някой не отиде в храма, няма да бъде упрекнат, нито укорен за маловерие или малодушие. Тъкмо обратното! Българските архиереи всеки ден съветват вярващите да спазват правилата („Отдайте кесаревото Кесарю“) и да се молят у дома („и Божието – Богу“). Църквата следва думите на св.ап. Павел: „Внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри… защото дните са лукави“ (Еф. 5:15-16).

Времето е жестоко, врагът – коварен, хората са наплашени. И всички се надяват на чудо. Без значение дали са вярващи или не.

Църквата не е дискотека, че да я затвориш. Не е бар, нито фитнес, нито мол, нито кафене, нито партиен клуб.

Църквата е Дом. Дом Господен и Дом человечески. 

Да затвориш Църквата е като да арестуваш Господа и да изгониш човеците от Неговия дом. От техния дом. 

Църквата е Храм. 

Да затвориш Храм е като да затвориш болница.

В болницата има лекари, сестри, лаборанти, санитари. Те са там всеки ден. Това е тяхното служение.

В църквата има духовници, четци, певци, клисари. Те са там всеки ден. Това е тяхното служение.

И едните, и другите са на първия фронт. При болните и немощните, при тревожните и уплашените. При тези, които се нуждаят от лечение, грижа, съчувствие, съпричастие, разбиране, помощ, кураж, упование, утеха… От Вяра, Надежда и Любов!…

7. „Господи Сил, с нами буди! Иного бо разве Тебе помощника в скорбех не имамы!“… Господи на Силите, бъди с нас! Защото нямаме друг помощник в скърбите, освен Тебе!… Гласът на певеца се въздига към свода, отеква, връща се, притихва, изпълва целия храм. Гълъб влетя, разходи се по току-що дезинфекцирания под и кацна на иконостаса…

P.S.: ГЕРБ хлопна кепенците на Парламента и овласти велемощно правителството на ГЕРБ. Честита диктатура! Честита хунта!

Велислава Дърева

Дума

ПОГЛЕД ИНФО

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram