Волен Сидеров отива в ареста за 24 часа

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е задържан за 24 часа. Той ще прекара ареста си в столичното Трето районно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Сидеров се яви в полицията, след като беше обявен за общодържавно издирване

14:04 ч.  

Сидеров се яви в полицията, след като беше обявен за общодържавно издирване

Волен Сидеров е обявен за общодържавно издирване

12:05 ч.  

Волен Сидеров е обявен за общодържавно издирване

Към 13.30 ч. Сидеров се яви в СДВР, стана ясно от репортаж, излъчен от „Алфа“ – партийната телевизия на „Атака“.

Не съм се укривал. Няма никакво основание да ме издирват. Влизаме да приемем обвинителния акт и действаме, както е по закон, заяви лидерът на „Атака“.

Обявен за общодържавно издирване

По-рано днес Софийската районна прокуратура информира, че Сидеров е обявен за общодържавно издирване.

Той, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане.

Сидеров обаче не е открит на известните по делото адреси, което наложи обявяването му днес за общодържавно издирване.

За какво е обвинен Сидеров?

Лидерът на „Атака“ е обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК. Обвинението е във връзка с „отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.“ Става дума за призивите на Сидеров от ефира на телевизия „Алфа“ и чрез прессъобщение на „Атака“, които гласят: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Спрямо Сидеров е предявено и обвинение за това, че на 13 април „противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР“ – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На лидера на „Атака“ е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок.

Отделно от вече посочените обвинения, вчера Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване по „Алфа“ Сидеров е „отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения“:

„Правете си сметката, тези, които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram