Войн Божинов, РЕГО: Интересът на България е Република Северна Македония да съществува като самостоятелна и независима държава

Българските управляващи не трябва да се поддават на външния натиск, смята Войн Божинов


Анализаторът от „Рего” изрази надежда управляващите да не се поддадат на външния натиск относно въпросът за нашата история. Той даде пример с гръцката дипломация, която е издържала изключителен 12-годишен натиск в спора си с Македония.
“Дори когато тогавашният американски президент Барак Обама от Акропола в Атина нарече ветото им незаконно и ги накара да го прекратят, те удържаха и сега се радват на договор, напълно удовлетворяващ техните национални интереси.”

“В Република Северна Македония има немалко хора, живеещи там, които симпатизират на нашия народ и българските управляващи трябва да мислят и за тези хора”, подчерта историкът  пред водещия Петър Волгин.

В Скопие имаше големи надежди, че могат да направят пробив след изборите в България. Срещата на специалния пратеник на Северна Македония Владо Бучковски с председателят на БСП Корнелия Нинова беше много интересна, защото явно скопската страна е искала да сондира плановете на най-голямата опозиционна партия. Но на тази среща Бучковски е получил звучен политически шамар от Корнелия Нинова. Той си тръгна без никакви изявления и с подвита опашка.  Това каза пред БНР историкът Войн Божинов.

Войн Божинов обясни, че нашата дипломация трябва да има изключително рафиниран подход – от една страна да защитим националните си интереси, а от друга – да покажем, че Северна Македония има място в нашето европейско семейство, за да не започнат в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното разпадане.

“Нашият генерален интерес е РСМ да съществува като самостоятелна и независима държава.”, подчерта историкът. Войн Божинов предупреди, че евентуално забавяне на интеграционните процеси в РСМ ще повлече сериозни въпроси, като един от тях е за албанското обединение в ЕС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram