Внимателно и с миенето на ръцете – може да докара дерматит

Най-ефикасната мярка в ситуацията на епидемия с вирус е хигиената и доброто миене на ръце. Редица световни знаменитости дори започнаха кампания как точно трябва да си мием ръцете, но дали, грижейки се за здравето, не можем да навредим на ръцете и кожата?

„Както ни е известно, този вирус има липидно-мастна обвивка и за да бъде тя разрушена, трябва да използваме всякакъв тип почистващи тип препарати, сапуни и дезинфектанти. Но много честата употреба води до разрушаване на повърхностния слой на нашата кожа. Все по-често има пациенти с оплаквания за кожата на ръцете“, каза дерматологът Гергана Манолова в предаването „България сутрин“.

Тя посочи, че при обострено състояние може да се стигне до дерматит.

„Това може да е в резултат от нанасянето на различните препарати. След като ние почистим своите ръце, след това да нанасяме богати на биосерамиди кремове или балсами, за да може възстановим по естествен начин тази липидна обвивка, която нарушаваме“, каза още тя.

Дерматологът допълни пред Bulgaria ON AIR, че кожата ни предпазва от всички вредни бактерии и кожата трябва да бъде здрава.

В аптечната мрежа има добри антидезинфектантни сапуни, обогатени с различни съставки, които възстановяват липидния слой на кожата.

„Когато сме на улицата е хубаво всеки един от нас да си носи дезинфектант. Важно е да спазваме хигиената. Когато вече има рани по ръце и проблемна кожа – задължително е да се направи консултация с дерматолог. Има и онлайн платформи, където правим консултации“, каза още Манолова.

Тя коментира, че само за изминалата седмица е имала над 10 пациента с оплакване за кожата на лицето заради използването на маски.

„Нека да се придържаме към медицинските изделия, които се продават и произвеждат, да избягваме изкуствените материи“, посъветва тя.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram