Властта панически организира акции в своя защита

На фона на задълбочаващи се протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев, последните два дни продължават да валят декларации, писма, съобщения, петиции и пр. в тяхна подкрепа и се кълнат в лоялност. Документите са писани като под индиго и под команда свише, а началото на акцията тръгна от прокурорските трудови колективи, които защитиха началника си Гешев и заклеймиха президента Румен Радев. Но не само обвинители се кълнят във вярност на Гешев, а подкрепа му дадоха и други служители в държавното обвинение – общи работници и чистачки.

Явно властта видя, че няма да успее с познатата тактика за организиране на свои контрапротести, както стана в първия ден на демонстрациите, които бяха окървавени от полицията, и дали заради страх или заради други организационни неразбории, бързо се отказа. Сега тя предприе друго –  да организира различни спортни федерации, други формации, трудови колективи и пр., които да афишират подкрепа. Както и да прибягва до обвинения за платени протестъри срещу управляващите, подплатени с изпращане на групи агресивни момчета, които трябва да омърсят и да всеят напрежение в мирните демонстрации на гражданите.

Българската федерация по волейбол (БФВ) бе една от първите, които изразиха „пълна подкрепа“ към правителството. В текста, качен на сайта на федерацията, се посочват серията значими домакинства на България, най-престижните от които бяха световното първенство за мъже през 2018 г., както и Евроволей 2015 – и двете съвместно с Италия. „Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на г-н Бойко Борисов и неговия екип“, твърдят от организацията. И разбира се изказват благодарност на кабинета „и за инвестициите, които се правят в спортна инфраструктура. Без добра спортна база домакинствата на тези форуми нямаше да бъдат възможни. Залите са ни нужни, за да могат децата ни да практикуват любимия си спорт и да растат здрави. Сигурни сме, че нашето добро сътрудничество ще продължи и в бъдеще“, се казва още в позицията.

Тя е съпътствана и от снимки на Борисов и министъра на спорта Красен Кралев, който е в много близки отношения с новия президент на федерацията Любомир Ганев.

„Благодарни сме за подкрепата и загрижеността към спорта джудо в от страна на българското правителство и затова днес заявяваме нашата подкрепа за кабинета на г-н Бойко Борисов“, се казва и в позиция на федерацията по джудо, оповестена днес. „Както знаете България ще бъде домакин на Европейско първенство по джудо за мъже и жени, което ще се проведе през месец април 2022 г., а през февруари тази година имахме удоволствието да организираме Европейската отворена купа за 2020 година, която е с ранг на Олимпийска квалификация“, се казва в декларацията. Според председателите на федерацията, домакинствата „бяха спечелени с огромното съдействие от страна на българското правителство“.

Оттам припомнят, че правителството е отпуснало допълнителни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 2 300 000 лв. за организирането на шампионатите.

Появиха се и информации, че правителството дори е поискало работодателски организации и синдикати да го подкрепят и да го заявят открито.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram