Владимир Костов с апел към 240-те народни избраници: Не връщайте България век назад!

В духа, смисъла и буквата на конституцията и на избирателния закон, всички вие, 240 избрани народни представители в 45-то НС, заедно представлявате българския народ.

Избрани сте от избирателите, решили да упражнят правото си да гласуват, с повелята да намирате и прилагате в живота решения, които да отговарят на общите интереси на българския народ и държава.

Затова народното събрание е едно, а не са няколко, че всяко да приютява депутатите само от една партия или коалиция.

Затова начело на сградата на НС стои напомнянето – съединението прави силата.

Тези дни ще се съберете на първото заседание в този ви състав.

Ако наистина помните, че представлявате целия български народ и е ваш дълг да работите съединени и заедно за неговите интереси, забравете пред вратата всички обиди и злобни заричания, които бяха разменени по време на предизборната кампания.

Те бяха, ако не оправдани, то поне разбираеми в съперничеството за гласа на избирателите. Последните казаха своята дума и определиха вас, избраните, да поемете отговорността за общия народен и държавен интерес.

С момента на първото ви събиране като едно единствено народно събрание на република България, всяка стъпка и всяка позиция, мотивирани от тясно партийни или други нечии интереси, ще представлява отклонение от същността на мисията ви на народни представители.

И то не само в контекста на дните, които преживяваме сега. Всяко опартизаняване на дейността ви като народни представители във вреда на намирането и осъществяването на общи решения за народния и държавен интерес, ще бъде заплаха за България. Заплаха за връщането й поне век назад в общия ни исторически път.

Няма между вас преки свидетели, но всички знаем от историята, че именно преди век, с излизането на сцената на патронирания от съветския режим трети интернационал и последвалите го фашистки и национал социалистически модели, се сложи начало на тоталитарния тип парламентаризъм. Донякъде се допускаше да бъдат избирани и другояче мислещи, но право на дума, а често и на живот, се признаваше само за избраниците на режима.

В България този тип „народно демократичен парламент“ бе установен със „съдебното убийство“ на Никола Петков и отстраняването на всякаква опозиция от банките на НС. Преди седем десетилетия и нещо.

Никой не предвижда днес реставрацията на подобен по характера си парламентаризъм в България.

Но всички, и най-вече вие, избраните в състава на поредното НС, сме длъжни да помним, че пътят към подобна пропаст се подготвя и започва с пренебрегване и заобикаляне на основния дълг на народните представители: да мислят и работят заедно и въпреки политическите си различия, да намират и осъществяват решения в интереса на българския народ и държава.

Владимир Костов

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram