Вкарването на журналисти в затвора ще приключи властта

Днес е последният шанс властта да промени предложеното с извънредното положение вкарване в затвора за до 5 г. на онези, които пускат фалшиви новини. Тя се тълкува от медийната гилдия като ясна заплаха към журналистите, при афишираното всяване на паника от властта, която сама често дава невярна информация – 19 минути поне 4 пъти досега хвана в крачка шефа на щаба ген. Мутафчийски.

Показателен беше и случаят с показното нарушаване на режима на извънредно положение от страна на частната болница Софиямед заради известен бизнесмен. 

Веднъж не се спазиха задължителните правила за реакция при наличие на случай на коронавирус и втори път беше наложена 7 пъти по-малка карантина от задължителната. 

Цензурата върху информацията всъщност е проблем, не е решение.
Дори в Русия за подобни провинения се предвижда административно глоба – там отговорен орган е РосПотребНадзор
 – тамошната Комисия за защита на потребителите, Агенция по храните, която играе и ролята на Санитарна инспекция в 1. В този смисъл, пускането на неверни ФБ съобщения спокойно може да се наказва при доказване с глоби.
Освен режима на санкции, важно е и кой точно ще преценява коя е истинска и коя е фалшива новина. Защото много често самата власт дава неверни данни. Например, няма как да е едновременно вярно, че сме завършили февруари с 1,5 млрд. излишък, а 2 седмици по-късно, без каквито и да е официални харчове, най-малко пък свързани с извънредното положение, вече сме отишли на 3,5 млрд. дефицит. Просто разликата е 5 млрд.лв.
И трябва да се знае, че още в Библията се говори по този повод с позната фигура: „Който нож вади от нож умира. Метафора, че вкарването на журналисти в затвора не води до победи, а до крах на властите, които предприемат подобни мерки. Никой не е спечелил война с медиите и няма да има спечелена дори у нас.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram