Витанов: Омикронът се провали


/КРОСС/ Базовото репродуктивно число   днес е 0.91. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Броят на новите случаи спада. Сравнете с миналия вторник. Очакванията са спадът да продължи. Няма препълнени болници. Състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти може да почнат да намаляват, за да може съответните   интензивни и неинтензивни легла  да се използват за лекуване и на други болести. „Хари Селдън“ се справи и тук. И ще продължава де се справя.

Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат. Идва 5-ти март. Каквото е предвидено да падне тогава по зеления сертификат, ще падне.

Ходенето на учениците на училище не обърна тренда на намаляване на броя на случаите, на научен език това се нарича контрол на хаоса.

Смъртността – да се пречупи трендът на нарастване на смъртността през миналата седмица. Пречупи се.

Максималната смъртност на ден през тази вълна да е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната.

Омикронът се провали: няма десетки хиляди заразени на ден, няма ексцесивна смъртност, няма препълнени болници.

Първата за прогнозната 14-дневна заболеваемост. Варна остана единствената област, която е на Етап 3 от новия план за борба с К-19. Очаква се да е така около седмица още. Но,  и Варна ще започне полека да се оправя. Стойностите на индексите там полека спадат, ситуацията се развива в положителна посока. Скоро ще се появи и област, която няма да е в червено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram