Високата цена на тока вдига таксите за детските градини и удря по социалните услуги?


Опитахме се да намерим пресечните точки и възможностите на нашите задължения. Ние сме длъжни и правим всичко възможно да създаден условия за по-добър живот на всеки български гражданин. Ние с стремим да намираме диалог и работещи решения. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след среща с представители на НСОРБ.

Той акцентира върху темата за децентрализация на общинските бюджети: „Ние се подготвяме с мнението на общините да предложим формула на бъдещото Народно събрание. Общините ще могат да откликват по-лесно на желанията на хората“.

Янев съобщи, че са обсъждани основно финансови теми като разпределение на пари за справяне с ковид последствията, както и възможността да по-ясен ангажимент на МФ към общините: „Диалогът е открит и се надявам да продължим в същия дух“.

Даниел Панов каза, че от следващата седмица започва обсъждане на бюджет за 2022 година; „Виждате, че проблемът с тока казва влияние на бизнеса, на детските градини и на други социални услуги, които общините изпълняват. Децентрализацията е важен въпрос, 2-та процента подоходно облагане ще бъде обсъждано с МФ. От следващия месец ще започнем да получаваме средства за зимното поддържаме и ще сме спокойни, че пътищата ще бъдат чисти“.

Относно Плана на възстановяване Панов изрази надежди там да намери място частта с уличното осветление.
„Общините нямаме пречка да осъществим тези избори съгласно българското законодателство,. През 2017 година бяха организирани още по-сложни избори. За нас тези избори не са чужди. Надявам се да имаме добра комуникация с областните управители“, завърши той.

Министър Белчев обясни, че бюджетът е балансиран: „В рамките на актуализация баха одобрени средства за почистване. Имаме готовност да осигурим 25% сега. Останалите 75% ще даден планово в месец януари. Предвидени са средства за щетите от ковид пандемията. Подготвяме разработка за критериите за помощ. МФ вече напредва с подготовката на следващия бюджет. Разбрахме се да проведем поредица от работни срещи с общините, за да може той да удовлетвори очакванията и нуждите на всяка локална икономика“./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram