Вигенин към Борисов: Престанете да говорите за трупове

„В една класическа парламентарна демокрация нямаше да има нужда опозицията да свиква извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде изслушан премиерът. Той щеше да поиска сам да идва периодично и да информира народните представители, а чрез тях и гражданите, за предприетите мерки, за междинните резултати в овладяването на пандемията и в справянето със задълбочаващата се икономическа криза и с надвисналата социална криза. Понеже обичате да се сравнявате с другите – пред своите парламенти се явяваха Ангела Меркел в Германия, Педро Санчес в Испания, Себастиан Курц в Австрия, Джузепе Конте в Италия, Едуар Филип във Франция, Андрей Пленкович в Хърватия и т.н., и т.н. Макар и от втори опит, днес, ние от „БСП за България“ направихме възможно да станете част от тази компания.” Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин по време на изслушването на министър-председателя Бойко Борисов.

Социалистът  припомни, че досега Борисов не само не  е счел за нужно да дойде по своя инициатива в парламента , а дори не е представил обещания анализ за резултатите от едномесечния период на извънредното положение и да обясни защо се налага удължаването му с повече от месец и какви цели си поставя: „Нещо повече, парламентарната ви група изцяло зачеркна устния парламентарен контрол.”

„Вие, както и Вашите министри, предпочитате да водите монолози в контролирана среда от телевизионните екрани. Време е на това да се сложи край. Ние сме тук не за да Ви пречим, а за да Ви помогнем, като представяме и други гледни точки, като разсъждаваме критично над решенията и действията Ви. Това всъщност е фундаментът на демокрацията и извънредното положение не може да я отменя – нито временно, нито частично. В някаква антиутопия сигурно може да се управлява от телевизионния екран. Но в парламентарните демокрации властта е в тази зала. И който иска да я упражнява, ще се отчита пред народа си тук, от тази трибуна”, заяви Вигенин.

Зам.- председателят на парламента подчерта, че не е бил приложен  приетият още през 2006 г. подробен Национален план за готовност за грипна пандемия, както и че на ежедневните брифинги липсва фокус, липсва послание към гражданите: „Насаждането на страх вече не работи за огромната част от хората. Вие персонално, г-н премиер, престанете да говорите за трупове. Направете българите съпричастни с логични стъпки, ясни цели и предвидимост в действията.”

Социалистът изтъкна, че всичко, предприето до момента в подкрепа на бизнеса, е половинчато, неефективно, приложимо за малка част от предприятията, фокусирано главно върху заеми – заеми за държавата, заеми за фирмите, заеми за гражданите. „Сега произвеждате безработни“, каза Вигенин.

„Още по-семпли са социалните мерки. Далеч по-бедни от България страни направиха и невъзможното, за да помогнат на всеки един гражданин да преодолее периода на ограничения и карантини по-лесно. Отхвърлихте разумните предложения на БСП”, каза Кристиан Вигенин.

Народният представител заяви, че БСП  иска да чуе има ли план държавата за следващите стъпки: ”При какви условия ще се премине към разхлабване на ограниченията? Кое след кое предстои? Готвят ли се секторни стратегии при различни варианти? Как координираме тези въпроси в рамките на Европейския съюз и със съседите?”

 „Преди да приключа, бих искал да използвам случая да изразя нашата благодарност както към лекарите, така и към полицаите, шофьорите, касиерите, доброволците и всички онези, които с риск за здравето и живота си продължават да са на първа линия и да поемат сериозен дял от тежестта на борбата с епидемията.”, завърши Кристиан Вигенин.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram