Вигенин, Анастасова и Гайдарски се разграничиха от позицията на ИК на Радев за решението на КС

„Не подкрепяме позицията на ИК на Радев относно решението на Конституционния съд по казуса “Кирил Петков”.

Това заявяват в остра позиция представителите на БСП в Инициативния комитет на кандидат-президентската двойка Радев/Йотова – Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

„Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър“, пишат тримата социалисти, които отправят остра критика към официалната позицията на комитета по решението на КС за гражданството на Кирил Петков.

„Благодарение на участието си в правителството той (Кирил Петков) си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд, подчертават категорично членовете на ИБ на БСП.

Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова обявиха, че не са информирани за изготвянето на документа.

Тримата стигат и по-далеч, като обвиняват останалите членове на комитета, че участват „почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и „Промяната продължава“.

Ето какво пишат тримата социалисти:

Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като приемаме необходимостта да се реагира на решението и като приемамe основните елементи в тази позиция, не смятаме за удачно тя да се обявява от името на ИК без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана.

Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и „Промяната продължава“. Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър.

Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд.

В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение.

Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации“.С тази позиция излязоха тримата представители в Инициативния комитет, излъчени официално от БСП.

Епицентър.бг припомня: Днес ИК на Радев/Йотова излезе с позиция по решението на КС, което обяви указът на президента Радев за назначаването на Кирил Петков за министър в служебния кабинет за противоконституционен.

В позицията на ИК се казва:

„Решенията на съда, в т.ч. на Конституционния съд, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление. Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница.“

Според много членове на ИК тази позиция не е била съгласувана  с тях. Те са видяли нейното съдържание в медиите.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram