Взелите фалшив болничен през 2019 г. връщат 6.5 млн. лв. на НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) е издал над 9000 разпореждания за възстановяване на 6.5 милиона лева за неправомерно получени болнични през миналата година, става ясно от анализ на експертите на института, публикуван в брой 1 на информационния бюлетин на НОИ за 2020 г.

Общият брой обжалвани листове през 2019 г. е 16 373, което е с 6865 повече спрямо 2018 г. Отменени са 4397 болнични листове за 92 090 дни, става ясно още от анализа. Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози, продължителността на временната неработоспособност са изпратени на Министерство на здравеопазването за извършване на проверки от регионалните съвети към РЗИ, както и към ГД „Национална полиция“, Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към МЗ и ДАНС.

Контролът, който се осъществява в НОИ при изплащането на паричните обезщетения и помощи от ДОО, е предварителен, текущ и последващ, припомнят от НОИ. Под наблюдение са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се, като на органите на МВР са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС – 196 осигурители.

В случаите, в които се установи, че осигурителят не е осъществявал стопанска дейност и хората, за които са подадени данни не са упражнявали трудова дейност, за която да подлежат на осигуряване, се издават задължителни предписания за заличаване на тези данни. Данните, подадени от 290 търговски дружества, са заличени по нормативно предвидения ред.

Припомняме, че именно фалшивите болнични и мерките за справянето с тях се превърнаха в „ябълката на раздора“ в края на миналата година, когато ГЕРБ и „Обединени патриоти“, внесоха предложение неплатен да стане само първият ден от болничните. След негативна обществена реакция и национален протест на синдиката КТ „Подкрепа“ това предложение бе оттеглено и правителството предложи работодателите да плащат максимум 15 дни болнични.

Работодателските организации решиха да спрат да влизат в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) с представители на управляващите и синдикатите, заявявайки, че няма да участват в дискусии за болничните, докато не бъде отменено, вмененото им като временно, задължение да плащат първите три дни от болничните.

Непреодолимите различия между работодателите и синдикатите накараха бившия социален министър Бисер Петков да коментира, че проблемът с болничните няма да бъде решен до края на 2019 г. и на следващия ден Бойко Борисов поиска и прие оставката му. На 19 декември 2019 г. новият социален министър Деница Сачева даде месец на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националния осигурителен институт (НОИ) да направят анализ на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и след това заедно с работодателите и синдикатите да се търсят най-добрите варианти.

Два месеца по-късно, през феврусри 2020 г., стана ясно и какви ще са част от мерките за справяне с „болните“. Това са редовни и внезапни проверки, връщане на пари и допълнителни финансови глоби, контрол както от страна на работодателите, така и от страна на граничните служби. Пакетът включва 20 мерки, като до два месеца се планира да бъде изготвен правилник с нови отговорности на регионалните съвети от местните здравни инспекции. Идеята е те да могат да упражняват контрол върху издаваните болнични листове и да установяват кои от тях са фалшиви.
Все още стои на дневен ред и въпросът с това кой да плаща първите три дни от болничния. Към момента това са работодателите. Бизнеса обаче продължава да настоява тези разходи да се прехвърлят към държавата, която от своя страна, не приема с мотив, че това би струвало допълнителни 200 млн. лв. от бюджета. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram