Велизар Енчев: Отказвайки подкрепата на БСП, „Има такъв народ“ хвърли спасителен пояс на ГЕРБ

Изборния кодекс е променен в последния момент, за да гарантира увеличаване на резултата на ДПС в Турция.

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ депутатът от БСП Велизар Енчев.

„Вотът от Турция може чувствително да изкриви резултатите от парламентарните избори в България в полза на ДПС“, заяви Енчев.

Според него партията „Има такъв народ“ е обслужила ГЕРБ, като ѝ е хвърлила спасителен пояс, отказвайки да състави правителство с подкрепата на БСП.

„В момента, в който Трифонов заяви, че не желае подкрепата на БСП, от този момент стана ясно, че правителство не може да има. Ако наистина искаше да демонтира модела ГЕРБ, трябваше да приеме протегнатата ръка на БСП, което означава, че Слави Трифонов обслужва директно партия ГЕРБ“, категоричен бе депутатът.

Той заяви още, че в групата на „Има такъв народ“ няма нито един човек който да става за премиер. Според Енчев това означава, че не са мислили да управляват, а да бъдат патерица на властта. Според Енчев партията „Има такъв народ“ обслужва ГЕРБ и ДПС.

„Не бих искал служебното правителство на Радев да изглежда като служебното правителство на проф. Герджиков, тъй като то беше провал. Иска ми се да продължи работата на Комисията за ревизията на управлението на ГЕРБ. Прокуратурата трябва да се самосезира“, заяви Енчев.

Той изрази учудването си от евентуалния министерски пост на Деница Златева в служебното правителство.

„Силно ще бъда изненадан ако президентът Румен Радев покани г-жа Деница Златева, която е приела да бъде управляващ директор на едно от най-големите енергийни дружества в България, което означава, че влиза в кохортата на партия ГЕРБ. Аз не бих приел нейната кандидатура, като кандидатура на БСП, това е лично мое мнение“, допълни той.

Според Енчев в Избирателния кодекс има две пробойни, политическа и юридическа.

„Политическата е в полза на ДПС, а юридическата пробойна е, че вътре има две клаузи, които взаимно се бият. Гласува се само в посолствата на Република България, а втората, която беше приета, че може да се гласува в секции извън посолствата със заявление от 40 човека, това е юридическа пробойна. Аз съм силно удивен от реакцията на държавния глава, който пусна закона, вместо да го върне за прегласуване и да наложи вето“, каза още Енчев.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram