Васил Божков обяви: Дава ПФК „Левски“ на Борисов

Собственикът на футболен клуб „Левски“ – бизнесменът Васил Божков дава акциите премиера Бойко Борисов. Това обяви той с позиция на „Нове Холдинг“, разпратена до медиите. Решението е взето съвместно от собственика на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и Васил Божков.

Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, а Васил Божков и Георги Попов се намират в ОАЕ. Българската държава е поискала екстрадицията на Божков във връзка с 11-те обвинения срещу него. В позицията на „Нове холдинг“ се посочва, че състоянието на футболния клуб е породено от „умишлено и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му“.

„Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на „Левски“, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов“, заявяват Божков и Попов, които „оставят бъдещето на клуба в неговите ръце“, „след като и той не веднъж се е разпореждал със собствеността на акциите“.

„Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции“, се посочва в позицията.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.

Божков и Попов припомнят, че като бивши мажоритарни акционери, не веднъж са заявявали, че единственото, което искат възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за клуба е била тяхна и след инвестирани над 24 милиона лева в рамките на една година, клубът се е стабилизирал и изправил на крака. Припомнят още, че и дългове в размер на над 32 млн. лв. са били поетапно погасявани и е изготвен успешен бизнес модел.

Божков и Попов благодарят на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията, както и на привържениците на клуба, които издържаха отбора през последните месеци – прецедент в историята на световния футбол.

Няколко дни по медиите се спрягаше името на треньора Константин – Тити Папазов като бъдещия собственик на клуба. Самият той изяви своята готовност да вземе акциите. Константин Папазов от новините разбрал, че Божков няма да му прехвърли акциите на „Левски“. „Левски“ не трябва да бъде употребяван за политически цели, изтъкна Папазов пред БНТ. Иначе щял да е доволен, ако премиерът му прехвърли акциите. Дали това може да стане, той обаче не знае – не е запознат с търговския закон, нито какви са процедурите.

Прехвърлянето на акциите е доброволен акт между двама души, каза още Тити. Иначе в разговор между него и Васил Божков било уточнено, че именно Тити Папазов ще получи акциите. Той все още се надява това да се случи.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram