Валерия Велева: На Нинова никога няма да ѝ простят

И сега, каква стана тя – до вчера анатемосваната БСП, днес сe превърна в партията, от която зависи живота на 46-ото Народно събрание. А пък пред „авторитарната“ Нинова десни вождове без свян се проснаха на килимчето в молби да не връща бързо мандата, за да има време парламентът да приеме законите им.

Христо Иванов, който дори не склони да отиде на разговори с БСП за актуализацията на бюджета, днес обсипва с просби Нинова да осигури още някой ден живот на поредния обречен от политическото късогледство и тъпоумие парламент.

С цялото си високомерие Тошко Йорданов вчера отдели само 5 минути за консултации с БСП с мотива, че социалистите не ставали за партньори, а днес ги съветва да не бързат с връщане на мандата.
И Манолова висна на дувара на „Позитано“ 20 с воплите си БСП да не връща мандата, „за да може да се приемат законопроекти, важни за хората“.
Странно къде бяха вчера тези политици? Защо не приеха подадената ръка за публичен, политически диалог и всички тези въпроси да ги обсъдят като нормални хора?
Отговорът е само един – защото ръката е на БСП и защото съдбата нареди така, че домакинята на тези срещи да е Корнелия Нинова.

Тоталната комплексарщина и ревност на т.нар. партии на протеста, че водещата роля в третия мандат е на Нинова, провали тези преговори. Провали изобщо възможността да се състави редовно правителство в този парламент.

Защото, ако имаше политическата воля за нов кабинет, не би трябвало да е от значение, чий е формалният носител на мандата. Манолова кой знае защо беше решила, че тя може да е някакъв „технически“ носител на мандат, а пък Христо Иванов се опита да наложи тезата, че около БСП не може да се роди съгласие. И днес свиха знамена – приеха всичко, което Нинова преди два дни им предложи и заради което вчера три часа я тричаха от парламентарната трибуна – и извъредно парламентарно заседание във вторник за бюджета, и извънредно заседание на бюджетната комисия в петък.

Разбирам политиката по друг начин. Искам тя да се прави прозрачно и публично и защото се опитвам да давам личен пример за това. По този начин никой не може да ме държи в зависимост от своята воля, пари и власт. Свободен човек съм и като такава, и най-вече като председател на парламентарната група, заставам пред вас с опит да оборя аргументите, които изложихте защо да не приемаме бърза актуализация на бюджета„, каза вчера Корнелия Нинова в емоционално изказване от трибуната в отговор на всички нападки срещу нея.

Явно ѝ писна от игрички и дребни схеми на самонареклите се „партии на промяната“ в парламента и си развърза езика – каза им го право в очите. Разпускане на Народното събрание без актуализация на бюджета ще бъде проява на висша безотговорност пред рисковете от ковид-пандемия, мигранти и инфлация, които вече ни връхлитат.

Железни нерви и почти строева подготовка показа Нинова и по време на консултациите за третия мандат, и във всички дебати кога, защо и как трябва да (не)връща мандата.
Водеше преговорите като по учебник – със сложени на масата предложения и с отворени сетива да чуе и приеме другото мнение. Говореше за реална политика. На фона на омраза, злоба, агресия, некомпетентност, безскрупулност, лицемерие и циничност.

И ако имаше достойни партньори, България щеше да има редовно правителство.

Днес, влизайки на заседанието на Националния съвет на „Позитано“ 20, Кирил Добрев обяви, че всички искали да си партнират с БСП, но не искали да си говорят с Нинова.
Да, на Нинова няма да ѝ простят. Нито вътрешната опозиция, която мишкува и чака момента отново да я разпъва на кръст, нито другите партии в парламента за това, че извади БСП на политическата аванссцена и ги накара да се съобразяват с левицата.

И най-важното – Нинова показа с факти и аргументи новото задкулисие – в тъмния офис на Слави Трифонов и около Христо Иванов, скрито зад фалшивите вопли за промяна. Неспособността на политическия елит да покаже коалиционна култура и да постигне съгласие около няколко важни приоритети е индикаторът за зависимости между партиите и бизнес кръгове. И Нинова им го напомни.

Да, няма да ѝ простят! Вероятно и защото е жена и показва хъс за борба и неотстъпчивост от приниципите си, които избраните за най-първите мъже на България показаха, че често губят. В условия на непрекъснати скандали, на фона на войнстваща агресия и некомпетентност в парламента Нинова демонстрира психическа устойчивост, аргументираност в позициите и желание да потушава пожарите около себе си.

Отнесе толква удари, че е учудващо как издържа и нито веднъж не си изпусна нервите. Нито тропна по женски крак, нито тръгна боса из парламента, нито влезе в махленски спор.

Стартовата позиция на кризисния трети мандат бе неблагоприятна за неговата реализация заради категоричния и многократно заявен отказ на представители на „Има такъв народ“ да подкрепи правителство на партии, които я били предали. В превод позицията на ИТН бе „или само ние, или нищо друго.“
Нинова беше наясно колко струват сценаристите около Трифонов и колко самият той е извън политическото петолиние. Но запази самообладание. В един момент дори се оказа, че тя е единственият лидер, който може да говори с Трифонов, въпреки обидите, които той ѝ отправи лично преди изборите. Нинова изтърпя с достойнство цялото лъкатушно и неадекватно поведение на ИТН, които ту преговаряха с БСП, ту неглижираха или нападаха социалистите и накрая отрязаха партията за третия мандат, тъй като била „лява“.
И въпреки това не се отказа. Извървя докрай парламентарния път, в който БСП успя да сдържи в нормални граници политическите емоции и да действа най-конструктивно. И това ще има ефект. Дори след провала на последната възможност за редовен кабинет БСП ще калкулира политически дивиденти.

Нинова беше наясно, че шансът за кабинет е нищожен, но положи всички усилия чудото да се случи. Искаше да покаже и нов стил на политическа комуникация – наистина публична и без предварителни договорки. Беше удар в стената! Но я разчупи.

Предвидимост и конструктивност – това показа БСП в този парламент. Това я стабилизира в очите на публиката, заради което социолозите отчетоха ръст в подкрепата за нея. Това е капиталът, с който партията ще влезе в кампанията за парламентарните избори, дори усилията на левицата за съставяне на кабинет да претърпят провал.

Днес е много трудно за който и политически лидер да се кажат добри думи. Отвращението от политиката е толкова голямо, че хората вече отказват да слушат. Точно в тази ситуация, в условията на остра политическа криза, която се отключи от април насам, Нинова се затвърди като предсказуем лидер с държавническо мислене и ясно изразени позиции. Не е задължително всички да ги споделят, но това, което тя направи в последните месеци, трябва да се отчете.

Валерия Велева

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram