Валерия Велева: Аман от сектанти в политиката!

„Демократична България“ отказа на БСП консултации за третия мандат. „Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова“. Така Христо Иванов мотивира отказа си да седне на една маса с представители на левицата.

Разбираемо е между БСП и ДБ да има разграничителни линии, идеологическо опониране и политическа непримиримост, но да се отказва разговор за реални политики, е абсолютно сектанство.

Може да не се влиза в преговори за бъдещ кабинет, но да се затръшне вратата пред дискусия на тема какво да се прави днес в тази критична ситуация, е тотална безотговорност.
Да не се разговаря с политическа партия, която има стотици хиляди гласове, която в този момент е натоварена с отговорност да направи опит да минимизира щетите от кризата, е тежка форма на политически кретенизъм.

Няма никаква разлика между Слави Трифонов, когото всички оплюха, заради неговия разрушителен егоцентризъм, и Христо Иванов с неговия син болшевизъм.

Смисълът на политиката е в диалога, в създаване на мостове и протягане на ръка, а не в дълбане на червени линии.
Съвременната политика означава откритото заявяване на позиции и тяхната аргументирана защита, отстояване на интересите на хората и чуване на другия.

Христо Иванов на думи громи задкулисието, на действия обаче е в плен на тъмните срещи и тайните договорки.
Той отказва открита среща с БСП и Корнелия Нинова в сградата на парламента, но отива на тайно рандеву със Слави Трифонов в офиса му. И никой нямаше да разбере за това, ако лидерът на ИТН не беше предал четата.
Бил се опитвал да убеждава Трифонов, че шансът за кабинет е в третия мандан, а отказва на говори с Нинова, която държи третия маднат!

И не само това – лидерът на БСП е готова да го изпълни заедно с тях – без диктат, без предварителни договорки. Тя просто им казва – дайте да спасим България, вие кажете как.

И ако Слави Трифонов страда от егото си, то Христо Иванов е в плен на компексите си. И това замъглява разума – защо мандатът е в Нинова, защо БСП има водеща роля в момента?

Също като Трифонов и Христо Иванов се прави на обиден.

Шоуменът се врътна, защото Нинова не отвърнала на любовта му, сектантът – защото третият мандат отишъл при нея.
Това нормални мъже ли са, адекватни политици ли са, изобщо отговорни хора ли са?
И в същото време Христо Иванов пелтечи: „да се намери „формула на договарянето“, „формула на съвместяването на легитимни интереси.“ Ами, намерете я! Не подпирайте само стените на парламентарната зала!

За жалост, политическата мисъл и на двамата е толкова плитка, че абсолютно изпразнени от съдържание са призивите на Иванов: „трябва да научим наново думите коалиция и компромис, новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност“. Същото празнодумие като при Трифонов. И същата политическа немощ и импотентност.


В момента всеки от т.нар. партии на протеста се опитва да изкара другия виновен за третите избори. Толкова грешки направиха, че хората вече забравиха за какво бяха изпратени в парламента. ДБ се раздели с орела на смислена формация, поддаде се на скандалджийските разкрития и ще спихне като модерна партия на младите.

С това поведение Христо Иванов има един път – надолу. Новата звезда Кирил Петков ще го издуха от политическата сцена, още повече че повеят за това е задокеански. Херо Мустафа не иска да го чуе, нито да го види. След два месеца Христо Иванов пак ще висне на дувара на Борисов, за да моли за поредна прегръдка между ГЕРБ и ДБ като изразители на еднакви ценности. Лошото е, че и след новите избори ще бъдем изправени пред същата ситуация, при която имаме странна смес от детска градина, себичност, непрофесионализъм и в крайна сметка безотговорност към страната.

Ако избирателят не прогледне!

Валерия Велева

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram