Валентин Вацев: Политиците в България се борят за почетното звание „главен американофил“

„Всички политици в България се борят за почетното звание „главен американофил“. Те трябва да помнят, че никой от тях няма зад гърба си Америка“. Това зави пред БНР международният анализатор Валентин Вацев. Според него България е „периферна капиталистическа страна с увреден суверенитет“.

Валентин Вацев: Политиците в България се борят за почетното звание "главен американофил"

Той смята, че затова политическата класа се опитва непрекъснато да се хареса на САЩ:

„Бойко Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“, тъй като той е клиент в оръжейната търговия на САЩ“, посочи Вацев и уточни, че има твърдо правило, че който е бил клиент в търговията с оръжие на Америка, не може да влезе в списъка по „Магнитски“.

По думите му всички проблеми на американо-руските отношения в момента са концентрирани в постсъветското пространство.

„Байдън и Путин имат перпендикулярни очаквания от срещата в Женева“, коментира още анализаторът.

Според Вацев Г-7 е в упадък, защото не е съюз нито на най-силните икономики в света, тъй като в него не участва Китай, нито е съюз на най-силните във военно отношение страни, защото не участва Русия:

„Конференцията на Г-7 е опит да се подготви световният климат за някакъв определен изход на разговорите между Путин и Байдън“.

„Днешните главни евро-атлантици зоват човечеството да се обеди около тях срещу единството на Китай и Русия“, зави анализаторът на международната политика и добави, че най-важното от срещата на Г-7 е прокламираната готовност страните от този формат да се обединят около идеята за възпиране на Китай и Русия.

Той обясни, че Джо Байдън е успял много бързо да подпише с Борис Джонсън евро-атлантическа харта, която повтаря общия патос и структурната логика на Хартата на Чърчил и Рузвелт срещу Хитлерова Германия:

„В Хартата на Байдън и Джонсън на мястото на световния враг – Хитлерова Германия – се чете съюз на Китай и Руската федерация“.

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев в предаването „12+3“ можете да чуете тук.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram