Валентин Вацев: ГЕРБ е на крачка от морално-политическа катастрофа. Процесът е необратим!

Валентин Вацев Снимка: БНРПротестите са първата морално-политическа експлозия в новата ни историяВалентин Вацев: ГЕРБ е на крачка от морално-политическа катастрофа. Процесът е необратим!6325 | 17 юли 2020 | 14:45Бойко Борисов този път няма да успее да овладее процеса, а нито една от основните партии не е готова за влизане в предизборна кампания, коментира преподавателят по европеистика и геополитика
Бойко Борисов този път няма да успее да овладее процеса. Виждаме един необичаен с размера и с ентусиазма си митинг, непартиен, надпартиен. Протестите са достатъчно авторитетна институция… Всяко бавене на оставката намалява потенциала на ГЕРБ за пълноценно участие в избори“. Това коментира пред БНР Валентин Вацев, преподавател по европеистика и геополитика.

По думите му гневът и моралното възмущение на хората обединяват и левите, и десните.

Затова са особени протестите, те са по-скоро морални, отколкото политически. Това е първата морално-политическа експлозия в новата история на страната ни. Моралът повече не трябва да разрешава на търпят това статукво“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Вацев подчерта, че предвид объркването в ГЕРБ, оставка на правителството може да се очаква:

„Но Борисов ще се върне от Европа и в 45-минутна пресконференция ще сподели, че колегите и приятелите му в Европа са му казали, че отказ от власт в тази обстановка би бил безотговорен… ГЕРБ е на крачка от морално-политическа катастрофа... Ако подадат оставка, това ще е удар върху структурата на ГЕРБ.ГЕРБ в момента е държавата, отказ означава срутване. С право се безпокоят… Ситуацията е необратима“.

Според Валентин Вацев нито една от основните партии няма готовност за влизане в предизборна кампания.

„Оставката на Иван Гешев не е важна. Той ще смени рязко политическото си поведение. Ще спре да използва политическия си речник, когато ГЕРБ загубят властта,“ коментира Валентин Вацев. 
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram