Валежи от дъжд и понижение на температурите от утре

През уикенда метеоролозите на MeteoBalkans очакват валежи от дъжд, силни пориви на вятъра и по-хладно време. Причината за промяната е преминаващ през Балканския полуостров студен атмосферен фронт в събота.

През нощта на петък срещу събота времето ще е с разкъсана висока облачност. Вятърът все още ще е слаб от юг-югозапад. Минималните температури в страната ще са между 5 и 13°. 

В събота през деня очакваме през страната да премине студен атмосферен фронт. От северозапад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Очакваме и слаби валежи от дъжд след обяд на места в западните райони и Централна Стара планина. Не е изключено те да са придружени и от гръмотевици. Валежите ще достигнат и Източна България късно следобеда и през нощта срещу неделя. 

По време на преминаването на студения фронт вятърът ще се ориентира от северозапад. В Дунавската равнина очакваме той да е със силни пориви. Максималните температури в страната ще са между 15 и 22°. 

В планините: Условията няма да са подходящи за туризъм, очакваме влошаване на времето до обяд

През деня в събота облачността ще е значителна, очакваме валежи от дъжд. Късно следобед и вечерта на височина около 1900-2000 метра надморска височина ще завали и сняг. Ще духа умерен северозападен вятър и с него температурите ще започнат да се понижават. Максималната на 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра – около 3-5°.

Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. След това облачността ще се увеличава и вплътнява. Валежи от дъжд очакваме късно след обед и през нощта срещу неделя. По-значителни ще са те над Североизточна и Югоизточна България. Не е изключено да се образуват и гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са около 19°-22°. Температурата на морската вода – около 16°. 

Времето на Балканите 

При преминаването на студения атмосферен фронт на места в западните и северните райони на полуострова очакваме валежи, които ще са значителни в отделни райони по адриатическото крайбрежие и в Йонийско море. От северозапад температурите ще се понижават, като застудяването ще достигне и до нашата страна. Сняг ще вали в планинските райони на Западните Балкани с надморска височина от над 1800-1900 метра. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram