България на дъното на класация на ”Евростат” – 34% живеят в студени домове

За поредна година най-голям дял от хората, които не могат да си позволят топлина в домовете си са регистрирани в България. Близо 34% от българите живеят на студено. Това показват данни на Европейската статистическа служба (Евростат) за 2018-та година.

От публикуваните данни се вижда, че общо 7% от европейците не могат да отопляват достатъчно домовете си. Статистиката представя данни за целия Европейски съюз за период от 2006 до 2018 г. Процентът на хора, които не могат да отопляват адекватно дома си в България, е многократно по-висок спрямо средния процент за Европейския съюз за целия период.

.

С много по-малък процент държавата ни е следвана от Литва (28%), Гърция (23%), Кипър (22%), Португалия (19 %) и Италия (14%).

В съседна Румъния едва 9.6% имат този проблем, а в Македония, която не е част от ЕС, но участва в изследването на Евростат, процентът също е значително по-нисък – 24.9%.

Най-нисък е процентът в държави като Швейцария и Норвегия, а от държавите в ЕС – Австрия (1.6%), Финландия (1.7%) и други като Люксембург, Холандия, Естония и Швеция, където въпреки по-студения климат едва около 2% от хората могат да си позволяват топъл дом.






Статистиката за България е още по-смущаваща по отношение на някои уязвими групи. Например, 47.4% от живеещите сами не могат да посрещнат разходите за отопление срещу 9.8% средно за ЕС. Това засяга непропорционално жените, вероятно заради по-ниските доходи, които получават и в резултат 51.5% от тях не живеят при адекватна за сезона температура – отново най-високия дял за ЕС (10.6% средно за съюза). При живеещи сами мъже процентът е 41.2% спрямо 8.8% средно за ЕС.

Очаквано тежко е положението и за пенсионерите и особено за тези, които живеят сами – 52.6% или повече от половината от тях не могат да отопляват дома си адекватно при средно 10% за ЕС.

В групата на семейства с двама родители и две деца, една четвърт или 26% не могат да отопляват адекватно дома си при 5.4% средно за ЕС.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram