България и САЩ подписаха „Пътна карта 2020-2030“ в отбраната

Очаква се да получим 15,4 млн. долара

България и Съединените щати подписаха военна „Пътна карта 2020-2030“. Това стана на среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и американския секретар по отбраната Марк Еспър в Пентагона във Вашингтон. В рамките на Програмата за чуждестранно военно финансиране на Държавния департамент се очаква България да получи 15,4 милиона долара за изграждане на критични способности на въоръжените сили, научи „По света и у нас“ от свои дипломатически източници.

С военна церемония и под звуците на химните на САЩ и България започна срещата между вицепремиера Красимир Каракачанов и министъра на отбраната Майк Еспър.

„Пътната карта 2020-2030“ за сътрудничество в областта на отбраната очертава плановете за модернизация на армията ни и надгражда Споразумението за сътрудничество с Америка от 2006 г.

По линия на чуждестранната военна помощ се очаква България да получи от САЩ 15,4 млн. долара. С 8 милиона от тях би трябвало да бъде изграден Център за киберзащита в България и да бъде финансиран също съветник по киберзащита, който да подпомага българското Министерство на отбраната с прокарването на институционални реформи, необходими за защита на страната от киберзаплахи, научи „По света и у нас“ от дипломатически източници.

Очаква се още 810 000 щатски долара да бъдат заделени в подкрепа на обучението и оборудването на български вертолетни екипажи за подпомагане на антитерористични операции. Американското военно министерство се очаква да отпусне повече от 11 млн. долара в подкрепа на сигурността в Черно море.

През последните шест месеца програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ е дарило тестови комплекти и друго оборудване на стойност близо 90 000 долара, за да помогне на България в борбата й с пандемията от COVID-19.

А по програмата за хуманитaрна помощ – 400 000 долара в различни проекти у нас.

6 американски изтребителя Ф-16 охраняват българското въздушно простраnство, съвместно със своите български колеги.

Пътната карта, която беше разпространена официално от българското Министерство на отбраната след подписването й в Пентагона, издига общата цел за развитие на способностите на България, САЩ и съюзниците по НАТО.

„Основавайки се на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Правителството на САЩ и Правителството на Република България, подписано в София на 28 април 2006 г., Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България потвърждават своето стратегическо партньорство в настоящата Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за период от десет години във взаимни направления на работа. В своята цялост, тези документи подпомагат създаването на рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и военните способности на България посредством дълготрайно сътрудничество в областта на отбраната“, пише в картата.

Изведени са шест стратегически приоритета.

  • Привеждане в съответствие на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;
  • Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;
  • Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морския и въздушния домейн;
  • Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;
  • Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана, с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки, и ефективно противодействие срещу противниците;
  • Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.

„Съгласно тези приоритети, САЩ и България планират да осъществят дейности по военното сътрудничество, очертани във взаимните направления за работа (LOEs) по отбранително сътрудничество. Съществуващата двустранна работна група, водена от департамента по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България следва да наблюдава напредъка по Пътната карта и непрекъснато да ревизира, премахва или добавя взаимни направления за работа и дейности, когато това е необходимо“, пише в картата./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram