България и още 16 държави от ЕС са получили ваксини от партида, която Австрия спря


17 държави в Европейския съюз, сред които е и България, са получили ваксини на „Астра Зенека“ от партидата, която Австрия спря за употреба и проверява заради смъртен случай. Това съобщиха от Европейската агенция по лекарствата.

Според Агенцията засега няма индикации, че ваксината е причинила смъртния случай. Освен Австрия още четири държави са взели решение да спрат използването на дози от тази партида.

Агенцията по лекарствата също ще направи оценка на всеки потенциален проблем с партидата.

Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида (на „АстраЗенека“). Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати от проверката. Няма основания за тревога на този етап.

Това заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов в БТВ „Тази сутрин“ по повод информацията, че България е сред страните получила ваксините от партида на „АстраЗенека“, подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия. Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните- болка на мястото на убождане и краткотрайна температура. Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram