България е с най-голям скок на военните разходи в света

През миналата година България е регистрирала най-голям скок на военните си разходи в сравнение с всички останали държави по света. Това показва изследването на базирания в Швеция Международен институт за изследване на мира, който изготвя доклад по темата всяка година, предаде euractiv.bg.

България е похарчила със 127% повече за отбрана през миналата година в сравнение с 2018 г. Това се дължи главно на плащанията накуп на осем нови бойни самолета F-16 , които излязоха на цена от малко над 1 милиард евро (2.1 милиарда лв).

Докладът показва рязко увеличение на военните разходи сред членовете на НАТО в Централна Европа. В този регион четири държави са увеличили военните си разходи с над 150% между 2010 и 2019 г. – Литва (232%), Латвия (176%), България (165%) и Румъния ( 154%).

Полша, която харчи 38% от общата сума за отбрана в Централна Европа през 2019 г., е увеличила военните си разходи с 51% през последното десетилетие.

Глобална тенденция

Глобалните военни разходи отбелязаха през изминалата година най-голямото си повишение за последното десетилетие и достигнаха близо 2 трилиона долара (1.917 трлн.). През миналата година за първи път две азиатски държави се нареждат в топ 3 по военни разходи – Китай и Саудитска Арабия.

Увеличението на военните разходи през миналата година е 3.6%. Това е най-големият растеж на военните разходи за последните десет години, а общата сума е най-голямата от края на Студената война.

“Глобалните военни разходи през миналата година бяха 7.2% по-големи от тези през 2010 година, което показва тенденция за увеличаване на растежа”, казва изследователят от института д-р Нан Тиан.

Въпросните 1.917 трилиона долара са равни на 2.2% от световни брутен продукт. На всеки човек се падат по 249 долара. Информацията е събрана на база официалните доклади от правителствените източници.

Петте държави са похарчили повечето пари за издръжка на войската си и за военно оборудване през миналата година. Това са САЩ, Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия. Те са изхарчили общо 1.2 трилиона долара.

Начело са САЩ с годишен военен бюджет от 732 милиарда долара през 2019 г. Растежът само за година е 5,3% след седем години спад. САЩ харчат 38% от глобалните разходи за отбрана. Увеличението идва заради набирането на допълнителен персонал и модернизацията на ядрените и конвенционалните оръжия.

Питер Веземан, който е един от авторите на доклада, казва, че причината за увеличаването на военните разходи на САЩ е, че американците смятат, че се “завръща конкуренцията между великите сили”.

Тази гледна точка се споделя и в Азия. Китай и Индия изразходваха съответно 261 милиарда долара и 71,1 милиарда долара за отбрана.

Докато военните разходи на САЩ намаляват с 15%, ако отправна точка е 2010 година, то китайските се увеличават с 85% за този период.

Индия, увеличава военните разходите с 6,8% за последната година. Основният двигател на растежа е регионалното съперничество с Пакистан и Китай.

Въпреки въоръжените конфликти, военните разходи в Близкия изток намаляват със 7,5%.

Докладът на института подчертава, че няма надеждни данни за Йемен, Катар, Сирия и Обединените арабски емирства.

Разходите растат най-бързо в Европа

В Европа военните разходите нарастват по-бързо, отколкото във всеки друг регион на света. Европейските държави са изхарчили с 5% повече в сравнение с 2018 г. Пет от армиите с най-голям бюджет се намират в Европа – Русия, Франция, Германия, Великобритания и Италия.

Най-голям ръст имат германските военни разходи – 10% през 2019 г. Издръжката на армията струва близо 50 милиарда долара за германците.

“Ръстът на германските военни разходи може отчасти да се обясни с възприемането на увеличената заплаха от Русия, споделяна от много страни-членки на НАТО“, казва изследователят Диего Лопес да Силва.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram