България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред децата на 11 и 15 години

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните. Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО, съобщава БНР.

Според друго изследване – на Фондация “БлуЛинк” – към 1 май жертвите на пушенето в България и в световен мащаб са много повече от жертвите на Covid-19.

26 на сто от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България:

„България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната“.

Във връзка с тази тревожна статистика:

„Българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия“.

Необходимо е и въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите.

„Още от септември месец да бъдат въведени тези уроци“.


И още: глобалната епидемия от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от Covid-19, показва сравнително проучване на “БлуЛинк”. Христо Иванов от фондацията съобщи:

„За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1 май в България бяха регистирани 68 смъртни случая от Covid-19. По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1 май 224 172 човека са загинали от Covid-19.“

Източник: Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram