България води по дела за нарушени права на човека в Страсбург

Автор: www.svobodnaevropa.bg

България води в годишната статистика на Европейския съд за правата на човека по брой дела за незачитане на човешките права на глава от населението в Европа. За това съобщи в. „Сега“ в петък.

В годишния доклад се казва, че броят на осъдителните решения намалява, но тежестта на нарушенията спрямо броя на населението е по-висок, отколкото в останалите държави. През 2019 г. поне в 13 дела, които се водят срещу България, е открито поне едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Така страната дели 11 място с Франция и Италия, които имат значително по-голямо население.

Най-много нарушения (5) съдът е констатирал по отношение на правото на ефективни поправителни мерки. По четири са установени нарушения по правото на справедлив процес и на правото на собственост.

Докладът цитира и три нарушения по члена на конвенцията, който забранява изтезанията и нехуманното отношение, два пъти е погазено правото на личен и семеен живот и веднъж – свободата на изразяване.

Положителният ефект от намаляването през 2019 г. на осъдителните решения се помрачава от общата статистика на съда за 1959-2019 г. В нея България е на 9-то място от 47 държави, въпреки че членува в Съвета на Европа от 1992 г., а не от началото на отчитания период, пише „Сега“. Досега на нейна сметка са записани 628 осъдителни решения за нарушения на всички клаузи на конвенцията за правата на човека с изключение на три – забрана на робството, право на брак и забрана да се налагат наказания без закон.

На всеки милион жители България има 89,7 осъдителни решения. На второ място е Гърция с 85,5, а на трето е Румъния с 68,5.

По абсолютни числа през 2019 г. най-много осъдителни решения са издадени срещу Русия – 186, Украйна – 109 и Турция с 97 решения.

В десетката са още Молдова, Унгария, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Азербайджан и Армения.

Общо през миналата година съдът е издал 791 осъдителни решения, а през цялата си история – 18 978. Срещу България има 498 висящи дела, които я класират на 17 място по жалби, признати за отговарящи на формалните изисквания да бъдат регистрирани.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е е правораздавателна институция на Съвета на Европа, който разглежда въпроси, отнасящи се до тълкуването и прилагането на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram