Българите масово бойкотираха Virusafe

Вместо в помощ на потребителите, софтуерът стана средство за проследяване

Българското мобилно приложение „Virusafe“ за противодействие на пандемията от Covid-19 у нас предизвика слаб интерес. Въпреки че стана достъпно за изтегляне на телефони с Android преди повече от месец, до момента е свалено не повече от 50 хил. пъти. Със сигурност потребителите на Virusafe, които го използват на „Айфон“, са значително по-малко. „Сега“ попита Министерството на здравеопазването колко точно души са се регистрирали в приложението с личните си данни, но оттам не отговориха. 

Позитивните отзивите от работата на апликацията също не са преобладаващи. Напротив, с гласовете на 167 човека приложението получава оценка 3,9 в AppStore. Оценката му от устройствата с Android е дори по ниска – 3,5 при гласували 832 души. От здравното министерство не отговориха дали са отчели ефективността на „Virusafe“. Например, колко пъти е спомогнало да бъдат диагностицирани пациенти с COVID-19.Новото приложение срещу COVID бързо натрупа критикиМобилното приложение Virusafe, с което всеки потребител може да сподели здравния си статус, разочарова лекари и пациенти. Целта на апликацията е всеки регистриран да изпраща информация до здравнитеСЕГА / 7.04

Първоначално приложението беше представено като инструмент в помощ на гражданите за връзка с техния личен лекар. „Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, насочена проактивно към гражданите да информират за текущото си здравно състояние и същевременно държавата да може да реагира в случай, че се налага”, обяви премиерът Бойко Борисов, анонсирайки Virusafe.

В същото време правителството лансира софтуерът в Съвета на ЕС по здравеопазването заради функциите му, които позволяват проследяване на носителите на коронавирус. С апликацията се създаде централизирана онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и заболели от COVID-19. До всеки гражданин в регистъра стои телефон за връзка, място на карантина или домашна изолация, начална и крайна дата на карантиниране, трите имена, пол, въззраст и ЕГН. Този регистър се използва от МВР, НОИ, регионалните здравни инспекци, личните лекари и общините. 

Приложенито „Virusafe“ позволява също употребата на географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, починалите и оздравелите. Българската държава смята, че всичко това може да бъде наложено като общ стандарт за мобилно приложение за проследяване на носителите на коронавирус и за предупреждаване на останалите граждани.

На Европейския съвет на 23 април официалната позиция на България гласеше: „С отслабването на карантинните мерки все по-важни ще стават наблюдението и проследяването на контактите. Преценяваме като много полезно за тази цел използването на съвместно приложение за мобилни устройства, което ще позволи използването на събраните данни за различни анализи, свързани с пандемията и мерките за справяне с нея. Информираме за разработеното и пуснато у нас мобилно приложение ViruSafe и сме готови да споделим безплатно изходния му код със заинтересованите държави членки, институции и други партньори“.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram