Българите в Гърция: Първо гласуваха, после плажуваха

Българите, работещи или летуващи в Гърция, демонстрират висока избирателна активност. В южната ни съседка се гласува в 32 секции – с 12 повече от предишните избори.

Опашките пред урните в Атина и Халкидики започнаха от рано сутринта. Желаещи да гласуват има и по островите, както и в Солун, съобщава „Труд“.

Много български туристи вече дадоха своя вот. Към ранния в Перама са гласували 400 нашенци, Солун 300, Кавала 230, Атина над 700.

Над 700 българи са гласували и в секцията в Никити, 185 са подали декларация предварително. Има и огромна опашка, която е разделена на две, за да бъдат хората на сянка. А над 200 са гласували в Неа Мудания.

В цяла Северна Гърция се гласува само с хартиени бюлетини. Бременните жени и възрастните хора не чакат на опашка.

Активни са и сънародниците ни на остров Крит, където има разкрити шест секции.

Из целия остров Лимнос са разлепени информационни материали, които насочват с QR код към точното място, където могат хората да пуснат своите бюлетини.

В Гърция се гласува с декларация, която трябва да се попълни на място преди гласуването. Има хора, които ще помагат на гласоподавателите, за да няма опашки.

Приготвени са допълнителни бюлетини от дипломатическите мисии в случай, че има недостиг.

Заради силния трафик през граничните пунктове с България се очаква голяма част от влизащите туристи да упражнят правото си на вот в Северна Гърция – Кавала, Комотини, Александруполис и Ставрос, съобщава БНР. На ГККП – Кулата хората пътуваха към Гърция, като част от тях заявиха, че ще гласуват в южната ни съседка. Сред тях бяха забелязани и попзвездите братя Аригрови./dnes.dir.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram