Бъдещето на управлението: Борисов обяви с кои партии би преговарял за управление

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на събиране на партията в Албена с кои партии би преговарял за бъдещо управление на страната.

Борисов обяви пред съпартийците си, че е бил против внасянето на вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков, но без да обяви защо е променил мнението си, посочи с какви партии би преговарял за бъдещо управление на страната. Вотът беше внесен от ГЕРБ на 15 юни. Гласуването му вероятно ще е в сряда. Известното към момента разпределение на силите говори, че вотът ще мине. Премиерът Кирил Петков обаче продължава да търси нужните му 12 депутати, които да гарантират оцеляването на кабинета. До момента той може да се разчита на шестимата независими народни представители, които напуснаха групата на „Има такъв народ“.

Борисов подчерта, че партиите, с които ГЕРБ би работил, на първо място трябва да са за членството на България в еврозоната и разширяването на ЕС със страни от Западните Балкани в това число Северна Македония, Албания, Украйна, Молдова. Трето условия пред бъдещите съюзници е да искат да диференцират доставките на газ, а четвъртото да поддържат етническата толерантност.

Важно изискване за бъдещите партньори на ГЕРБ е да приемат руския президент Владимир Путин за агресор. Борисов обяви още, че евентуалните коалиционни партньори не трябва да поставят членството на България в НАТО под въпрос. Последното условие пред бъдещите партньори на ГЕРБ е да приемат максимата, че държавата ще харчи толкова, колкото изкарва. При така зададените критерии единствената партия, от представените в парламента, която не би минала теста на Борисов е „Възраждане“.

Той обяви, че уважава „Възраждане“, защото представляват русофилите и дават възможност да има истински политически дебат, в който да се родят правилните решения. Не скри, че уважава и Стефан Янев, който утре създава официално своята партия, но и с него ще влезе в спор.

Борисов обясни, че партии за коалиция ще се избират на база тяхната дейност, а не на етикетите, които им се лепят. Според Борисов бъдещето управление трябва да спре кражбите и да накара държавата да заработи отново. Той предупреди, че ще има нова вълна COVID-19, а държавата не е готова за нея.

Борисов се възмути, че опозиционните партии са наричани от управляващите мафии. „За тях са гласували 1.5 млн. души. Че това е най-голямата мафия в света, бъдете малко по-сериозни“, поясни той.

В края на словото си Бойко Борисов се оплака, че проявите му не се отразяват от медиите, за разлика от протестите срещу отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев. Според него събралите се хора на площада в четвъртък не искат да има опозиция, като желаят всички да „изчагъртат и избият“.

Текат процеси в групите на „Възраждане“, които могат да доведат до подкрепа на кабинета при гласуването на вота на недоверие в сряда, пък каза днес пред БНТ напусналият парламентарната група на „Има такъв народ“ депутат Светлин Стоянов. Той уточни, че става дума за три дами и прави този извод на база на наблюденията, които има. Според него през почивните дни ще се намерят още шестима отцепници от „Има такъв народ“.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram