БХК осъди главния прокурор заради отказ на информация

Главният прокурор Иван Гешев е осъден от Българския хелзинкски комитет (БХК) заради отказа му да предостави списък с наименованията на указанията и инструкциите, издадени от него към прокурорите. Това съобщиха от правозащитната организация, като посочиха, че решението на Административния съд София – град (АССГ) е окончателно и не подлежи на обжалване.

Магистратите всъщност отменят мълчаливия отказ на главния прокурор да предостави на БХК списък с наименованията на издадените от него указания и инструкции до подчинените му прокурори в цялата страна. „Това са общи за всички прокурори актове по методическото ръководство на прокурорите, уреждащи редица въпроси, свързани с работата им по различни производства. Някои от тях са публикувани в сайта на прокуратурата, но други – не“, обясняват от БХК.

Според организацията за съществуването на тези актове на обвинителите българските граждани могат да научат, когато са споменати в различи доклади или в постановления, но не и какво е истинското им съдържание. 

„Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на прилагането им – неясна. Сред тези актове са такива, уреждащи деловодната дейност, случайното разпределение на преписки и дела, надзора над изпълнението на наказанията, участието на прокурорите в административни дела и други“, дават юристите от БХК.

С решението си съдът е осъдил прокуратурата да плати и разноските по делото в размер на 510 лв., съобщават още от комитета.

В изпълнение на съдебното решение зам. главния прокурор Красимира Филипова е изпратила до БХК линк към сайта на прокуратурата, твърдейки, че на него са публикувани всички подобни актове на главния прокурор. „В действителност обаче редица са откриваемите от различни източници актове, които не са публикувани на изпратената хипервръзка“, твърдят от организацията.

Адвокат Диана Драгиева от БХК коментира, че „не може да се каже какъв е действителният брой на непубликуваните на интернет страницата на прокуратурата актуални актове на главния прокурор, издадени въз основа на неговите правомощия по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, доразвити в чл. 136, ал. 5 Закона за съдебната власт“.

„Факт е обаче, че тези актове с неизвестно за обществото съдържание, са задължителни за всеки прокурор – включително за този редови прокурор, за когото Конституционния съд не вижда конституционна пречка да започне разследване срещу главния прокурор. Стои въпросът кой и как следи за пълното съответствие на актовете на главния прокурор с Конституцията и законите на страната, след като той тенденциозно крие дори изчерпателния списък на техните наименования“, казва още Драгиева.

От БХК заявяват, че задължението на прокуратурата все още не е изпълнено, въпреки съдебното решение и заради това ще продължат да настояват да получат информацията по законен ред.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram