Бунт на фармацевтите: държавата на съд, под въпрос е отпускането на лекарства в аптеките

Псуват ни, обиждат ни, заплашват ни. Лекарите не могат да изпишат лекарства, ние не можем да изпълним рецептите. А когато има рецепта, няма как да дадем лекарството, защото системата често се срива. Хората се изнервят и си го изкарват на нас.

За COVID рецептите здравните власти се допитаха до лекарите, до нас – не. Казаха: „Аптеките ще ги изпълнят“. А аптеките можем ли? Обезпечени ли сме? Имаме ли техническата възможност? Не, но и никой не се поинтересува. 

Идват доказано положителни пациенти и искат лекарства за COVID. Няма как да ги дадем. И тези болни обикалят пет и повече аптеки, разнасяйки заразата.

За държавата ние не сме част от здравната система. Нямаме предвид само това, че сме изключени от списъка с имащите право на допълнително възнаграждение за работа на първа линия с COVID. Просто ни се спуска нещо, без дори да бъдем попитани можем ли да го изпълним. Отношението е меко казано обидно. Наричат ни „печалбари“, „търгаши“, „спекуланти на гърба на хорските мъки“. Писнало ни е.

Така магистър-фармацевт от София описва пред OFFNews условията, в които работят той и колегите му в аптеките от началото на пандемията у нас. Натрупали са се много напрежение и гняв, а организацията им – Български фармацевтичен съюз – заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите в пандемията от COVID-19. За решението съсловната организация съобщи днес.

Ситуацията е толкова изострена, че ако държава и фармацевти не започнат да си говорят и няма разбиране, пациентите може да останат без лекарства по здравна каса. Причината? Договорът с НЗОК на аптеките изтича в края на месеца. Ако не бъде подписан нов, няма да има основание, на което от аптеките да дават лекарствата по рецепти.

На онлайн среща в събота на регионалните колегии са се чули не малко гласове с искане за оставките на министъра на здравеопазването и на Управителния съвет и Надзорния съвет на НЗОК, за което БФС също съобщава днес.

Как от БФС мотивират завеждането на колективния иск?

„В петък, 22 октомври 2021 г. Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19 – пише Управителният съвет на съсловната организация. – От началото на месец септември БФС многократно настоява за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция. БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите.

В БФС вече започнаха да пристигат декларации от Регионални фармацевтични колегии с искане за оставка на ръководството на НЗОК. В момента продължават преговорите между БФС и Националната здравноосигурителна каса по договора между НЗОК и откритите аптеки, като настоящият договор е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

(…)

От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър–фармацевтите. БФС подкрепя предоставянето на стимули на другите медицински специалисти, но твърдо настоява отношението към магистър – фармацевтите да бъде равностойно – съответно на защитата на правата на човека, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака обществено положение.

БФС подчертава, че магистър – фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. Те са най–бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински специалисти, които ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия. При спиране или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в определени кризисни моменти от страна на лечебните заведения единствено магистър–фармацевтите в аптеките остават медицинските специалисти, които са насреща.

В резултат на изложеното БФС предприе предявяване на колективен иск пред българския съд срещу Министерския съвет и Народното събрание на Република България от името на членовете си за установяване на дискриминационното третиране. До момента не е налице подобна практика от страна на други съсловни организации, но ситуацията, в която са поставени магистър–фармацевтите и твърдото неглижиране от страна на държавата на справедливите им искания е причината за прилагането на този подход.

БФС отново призовава компетентните държавни органи, които са отговорни за подготовката на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г. – НЗОК, МЗ и Министерския съвет, да предвидят необходимата основа за равноправно третиране на магистър–фармацевтите. Трябва да се посочи, че необходимите средства са пренебрежително по-малки по размер от тези, които държавата повече от 18 месеца предоставя на останалите медицински специалисти. Въпреки това до момента магистър–фармацевтите не са искали оставки на органите на управление и не са предприемали протестни действия. При продължаващо бездействие на държавните органи и предвид ситуацията на нова вълна на коронавирусна инфекция, последните действия са предстоящи. Призоваваме към държавническо мислене, цялостно управление на системата и действие по преустановяване на неравното третиране на най-достъпните медицински специалисти, което да бъде демонстрирано в оставащите дни до изтичане на действащия към момента договор с НЗОК.“

Надзорният съвет на НЗОК е отговорил с мълчалив отказ на четири последователни писма на БФС с покана за среща, става ясно от позицията на организацията. Едва след петото и след завеждането на съдебния иск оттам получили отговор от управителя на НЗОК, а не от Надзорния съвет.

„Надзорният съвет на НЗОК с тези си действия прави демонстрация на отношението си към магистър–фармацевтите, което явно е коренно различно от отношението към други медицински специалисти – лекари и дентални лекари. Налице са редица въпроси, които изискват решение и са от компетентността на Надзорен съвет на НЗОК, който по закон изготвя проект на закон за бюджета на НЗОК за 2022 г. и определя в наредба правилата, по които магистър-фармацевтите в аптеките отпускат на пациентите лекарствени продукти, заплащани от бюджета на НЗОК. Налице са множество проблеми и относно функционирането на информационната среда по изпълнение на електронни предписания, които налагат обсъждане. Въпреки желанието на БФС за повишаване на капацитета и достойно възнаграждение за дейността на аптеките, Надзорният съвет на НЗОК отлага до последния възможен момент срещата с УС на БФС, като в същото време взима решения за разходване на средствата на данъкоплатците и на осигурените лица при субективно третиране на отделните категории медицински специалисти и интересите на доставчици“, се казва в позицията.

В поредица свои решения от последните 10 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по искане на БФС е установила, че приетият от НЗОК, МС и Народното събрание начин на финансиране на дейностите от аптеките относно лекарствени продукти, които са напълно заплатени от бюджета на НЗОК, не съответства на правилата на конкуренцията, посочват от БФС. Това може да ограничи и застраши достъпа на пациенти до лекарства и прехвърля на магистър-фармацевтите изпълнението на социалната роля на държавата, подчертават оттам. Организацията е поискала държавните органи да синхронизират нормативната уредба с препоръките на КЗК, но до момента това не се е случило.

„БФС счита, че търпението и отдадеността на магистър–фармацевтите към една система, която ги неглижира последователно, е на път да бъде изчерпано.“

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram